Krivokapić: Vidjelo se ko smiruje, a ko pali vatru na obje strane

Ja pozivam građane da pogledaju snimak vaše televizije, i da vjeruju svojim očima, ili zamjeniku predsjednika DPS-a, kazao je Krivokapić
58 pregleda 141 komentar(a)
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2016. 16:49h

Članovi Vlade ne mogu određivati kako će ići red u parlamentu, dužni su da se odazovu, a mi smo dužni da im obezbijedimo uslove za rad, primjerene njihovoj ulozi i ulozi parlamentaraca, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u intervjuu TV Vijesti.

On je naveo da je ovo prilika da "svi budemo na nivou svoje odgovornosti, zrelosti, onoga što Crna Gora jeste pokazivala kao svoju prednost, radi se o nekoliko dana prije potpisivanja protokola o pristupanju NATO i to daje dodatnu odgovornost članovima Vlade da ispune svoju ustavnu obavezu".

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković juče je jasno saopštio da se poslanici te partije i vlada neće vraćati u parlament dok poslanici DF-a ne budu udaljeni sa sjednice. Vi ste im međutim izrekli javnu opomenu. Jeste li spremni da eventualno promijenite odluku kako bi obezbijedili prisustvo DPS-a i članova vlade, budući da se u suprotnom, pitanje izbora vlade izbornog povjerenja, može dodatno prolongirati?

"Za red u parlamentu odgovoran je parlament i poslanici. Juče sam izrekao posljednju opomenu pred udaljenje, tako da je to najteža kazna koju sa mogao izreći u ovom trenutku i najprimjerenija u ovoj situaciji. Nije ovo prvi incident u parlamentu, on jeste kolektivan, ali je teških riječi i ranije bilo u parlamentu i smatrao sam primjerenim da učinim ono što je dužnost svih nas – da smirimo situaciju u CG, da idemo ka dogovoru i, ne zaboravimo, nalazimo se u dubokoj političkoj krizi, vrlo jakoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, idemo prema izboriam i svako dalje zaoštravanje može ići na ruku samo onima koji ne žele da Crna Gora uđe u mirne izbore, koji žele da zavade i da na tome prave svoju političku korist .

A parlament ima sasvim suprotnu ulogu – da smiri i traži rješenja. Tako da sam izrekao opomenu pred isključenje, što bi se reklo narodski, a članovi Vlade ne mogu određivati kako će ići red u parlamentu, dužni su da se odazovu, a mi smo dužni da im obezbijedimo uslove za rad, primjerene njihovoj ulozi i ulozi parlamentaraca. Mislim da je sada sve spremno za to. Sinoć smo nastavili sjednicu u normalnim uslovima, imajući u vidu kako je težak bio incident, čuli smo i obećanja kolege Mandića da se incidenti neće ponoviti u daljem radu i mislim da predstavnici Vlade moraju doći da ispune svoju ustavne obavezu – da objasne svoj predlog o izboru novih članova Vlade.

Da li ste zbog važnosti sjednice zakazana za ponedjeljak kontaktirali sa kolegama iz DPS ili to planirate?

U toku današnjeg dana ima raznih konsultacija i mislim da ćemo doći do stabilizacije koja je u interesu svih i koja će pokazati da li svi žele da Crna Gora ide ka smirivanju ili žele da raznim provokacijama, raznim namještaljkama prave nemire i prave neke svoje uskopartijske interese ili čak lične. Ja ne želim u to da vjerujem, mislim da je ovo prilika da svi budemo na nivou svoje odgovornosti, zrelosti, onoga što Crna Gora jeste pokazivala kao svoju prednost, radi se o nekoliko dana prije potpisivanja protokola o pristupanju NATO i to daje dodatnu odgovornost članovima Vlade da ispune svoju ustavnu obavezu.

Jeste li saglasni sa stavom DPS-a da bi jučerašnji incident mogao da dovede u pitanje sprovođenje Sporazuma o fer i slobodnim izborima?

Niko od potpisnika sporazuma u tome nije učestvovao. Potpisnici sporazuma su bili tu, mi govorimo o tri partije, koje su smirivale situaciju, od mene lično pa do kolega iz Demosa i Ure. Tako da smo bili upravo ono sto jesmo, taj centar političkog života u Crnoj Gori, a dvije strane kojima odgovara to sukobljavanje se i juče lako vidjelo i lako identifikovalo, čak i u toj atmosferi se vidjelo ko smiruje, a ko pali vatru na obje strane.

Od jučerašnjeg incidenta mnogi bi politički mogli profitirati. DF - ponovo dolazi u centar pažnje, DPS - kome se očito ne žuri da se konstituiše vlada izbornog povjerenja, ali i Vi, jer Vam se, primjećuju Vaši političčki protivnici, produžava ostanak na mjestu predsjednika Parlamenta. Kako ćete onda građanima objasniti da sve ono sto smo vidjeli juče u Parlamentu nije bio dogovoreni scenario?

Ja pozivam građane da pogledaju snimak vaše televizije, i da vjeruju svojim očima, ili zamjeniku predsjednika DPS-a. A zamjenik predsjednika DPS-a, ako bi želio da ga građani dozive elementarno ozbiljno, imajući u vidu da pokriva tri ključne bezbjednosne pozicije u drzavi, potpredsjednika Vlade za tu oblast, koordinatora bezbjednosnnih sluzbi i ministra unutrašnjih poslova, da bi ga stvarno doživio iko elementarno ozbiljno i da ovo ne bi bilo sitno podmetanje koje svi vide, da ponudi ijedna dokaz za svoje tvrdnje. Ali pitacu logicnije pitanje – ako je sve bilo planirano, da li je on obavijestio predsjednika Vlade da će to da se desi, pa je predsjednik Vlade glumio juče, ili ga nije obavijestio pa time nije ispunio svoju dužnost. Mene nije obavijestio, a dužnost mu je bila i da mene obavijesti, ako su postajale takve naznake, tako da su pred potpredsjednikom Vlade ozbiljna pitanja, da bi mu ljudi elementarno vjerovali ili da ima odgovornost zbog toga sto nije uradio.

Da li očekujete dalju radikalizaciju političkih prilika i vjerujete li da postojeće političke strukture imaju kapaciteta i volje da to ne dozvole?

Ja znam da ovaj narod hoće stabilnost, mir, demokratske izbore da bi odlučio o vlasti koja ce ga voditi iz teške ekonomske i političke krize u kojoj je Crna Gora, i to građani hoće. Ali znam naravno da postoje politički činioci kojima je zavadi pa lovi u mutnom politika koja im odgovara, na kraći rok njihovim partijama, ali je to protiv interesa drzave, protiv evroatlantskih integracija CG i to je protiv elementarne ljudke odgovornosti prema zemlji. Ne očekujem da će iko ići dalje u tom pravcu, ovo je bio eksces, takvih ima i u drugim parlamentima.

Nedavno je predsjednik parlamenta na Novom Zelandu izbacio iz sale predsjednika Vlade, zato što nije poštovao red.

To se dešava i u drugim parlamentima starijih demokratija – jedan incident koji smo riješili, sinoć je Skupština nastavila rad, vratio se mir među građane, u ponedjeljak ćemo nastaviti, nadam se uz prisustvo predstavnika Vlade raspravu o Vladi izbornog povjerenja, za dva dana završiti, i naravno tada ce biti glasanje omom razrješenju koje je inače garancija da ce uopšte doći do sporazuma i negdje je ona nagrada za DPS kad dođe do glasanja o Vladi izbornog povjerenja da i taj dio njihovih dugih očekivanja bude ispunjen.

Bonus video: