Vujović: Zakazalo Đukanovićevo obezbjeđenje, službe, Krivokapić...

"Očigledno je da Demokratski front (DF) duže vrijeme pokušava da izazove sukobe u Crnoj Gori. Nakon što su nezadovoljstvo građana pokušali da kanališu ka nasilnom rušenju institucija, te upadu u crnogorski parlament, sada su nasilje sa ulice prenijeli u skupštinsku salu", rekao je Vujović agenciji MINA.
76 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.05.2016. 18:37h

Incident u Skupštini Crne Gore, predstavlja mrlju u istoriji crnogorskog parlamentarizma, a u toj situaciji zakazao je i predsjednik Ranko Krivokapić, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

Poslanici Demokratskog fronta danas su izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali skandiranjem "Milo, lopove" iz svojih poslaničkih klupa. Đukanović im je na to odgovorio "Bravo, kreteni".

Umalo je došlo i do tuče premijera Mila Đukanovića u poslanika Demokratskog fronta Branka Radulovića i Janka Vučinića koji su najprije vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega.

Vujović j rekao da se u najtežim trenucima po mir u Crnoj Gori nikad nije desio takav incident.

"Očigledno je da Demokratski front (DF) duže vrijeme pokušava da izazove sukobe u Crnoj Gori. Nakon što su nezadovoljstvo građana pokušali da kanališu ka nasilnom rušenju institucija, te upadu u crnogorski parlament, sada su nasilje sa ulice prenijeli u skupštinsku salu", rekao je Vujović agenciji MINA.

On je kazao da se ne radi o incidentu pojedinačnog poslanika, veća da je to, kako je rekao, samo dio režirane predstave koja Crnu Goru pokušava da uvede u situaciju kakva je danas u Makedoniji ili Kosovu.

"Nažalost, danas su zakazale brojne službe. Zakazala je uprava Skupštine zajedno sa predsjednikom Krivokapićem koji je predsjedavao", kazao je Vujović.

On smatra da je skupštinsko obezbjeđenje trebalo da hitno reaguje i spriječi fizičke napade poslanika DF, ali i da udalji one poslanike koji su kršili interna pravila Skupštine Crne Gore.

"Nažalost, zakazalo je i obezbjeđenje premijera koje je ostavilo premijera duži vremenski period bez zaštite", ocijenio je Vujović.

On je rekao da je činjenica da se ne očekuje od poslanika da primjenjuju nasilje u parlamentu, ali da je bilo za očekivati radikalizaciju od poslanika DF.

"To je kontinuirano ponašanje, i ne vjerujem da će se završtiti na ovome. Više je nego jasno da je rukovodstvu DF cilj da Crnu Goru zadesi ako ne makedonski, onda kosovski scenario", upozorio je Vujović.

On je kazao da je obaveza predsjednika Skupštine i drugih državnih organa da omoguće normalno održavanje sjednice, odnosno da udalje sve one koji zlopotrebljavaju status poslanika.

Vujović je rekao da je zabrinjavajuće da se ovakvom radikalizacijom pokušava spriječiti rješavanje političke krize, te umjesto toga ona se pokušava produbiti.

"Sve ozbiljne pratije moraju da pokažu odgovornost, ograde se od primitivnog ponašanja DF, te nastave sa potezima formiranja vlade izbornog povjerenje. Alternativa tome su vanredni izbori, koji bi u ovakvoj situaciji samo produbili podjele i dodatno destabilizovali političku situaciju", ocijenio je Vujović.

On je zaključio da je Crnoj Gori potrebno da održi izbore u uslovima koji će garantovati da oni budu demokratski i fer, a njihovi rezultati priznati od ključnih domaćih i međunarodnih aktera, i da je potrebno da sve partije budu posvećene tom cilju.

Bonus video: