Gur: Velika Britanija će na jesen ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

"Gur je naglasio da je cilj njegove posjete upoznavanje sa crnogorskim integracionim procesima, u cilju još intenzivnijeg i aktivnijeg doprinosa Velike Britanije izgradnji i jačanju ukupnih kapaciteta Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO i u Evropskoj uniji", kaže se u saopštenju Ministarstva
2 komentar(a)
Bojan Šarkić, Nik Gur, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Bojan Šarkić, Nik Gur, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 13.05.2016. 16:47h

Velika Britanija će na jesen ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, poručio je direktor za međunarodnu bezbjednosnu politiku u Ministarstvu obrane te države, Nik Gur.

Kako je saopšteno iz Ministarsva odbrane, Gur se danas sastao sa državnim sekretarom, Bojanom Šarkićem i istakao podršku Velike Britanije ka članstvu Crne Gore u NATO.

On je najavio da će britanski parlament, tokom prvih jesenjih zasijedanja, ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u Alijansu.

"Gur je naglasio da je cilj njegove posjete upoznavanje sa crnogorskim integracionim procesima, u cilju još intenzivnijeg i aktivnijeg doprinosa Velike Britanije izgradnji i jačanju ukupnih kapaciteta Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO i u Evropskoj uniji", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Gur je istakao da su reforme Crne Gore na putu evroatlantskih integracija doprinijele regionalnoj stabilnosti koja, kako je ukazao, značajno utiče na ukupnu evropsku stabilnost.

Kako je saopšteno, Šarkić je izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje i podrškom koju Velika Britanija pruža Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija.

On je istakao da je Crna Gora prošla veoma intenzivan period implementacije reformi ukupnog sistema odbrane koje su, kako je dodao, doprinijele kvalitativnim promjenama i u ostalim segmentima društva.

"Na sastanku je zaključeno da bilateralnu saradnju Velike Britanije i Crne Gore treba podići na još viši nivo, budući da se ta saradnja pokazala veoma značajnom u dosadašnjem procesu crnogorskih evroatlantskih integracija" kaže se u saopštenju.

Iz Ministasrtva su kazali da se na sastanku posebno razgovaralo o projektu za uništavanje viškova municije u Crnoj Gori, zbog kojeg je Alijansa formirala Povjerilački fond (NATO Trust Fund), a u kojem je glavna zemlja kontributor Velika Britanija.

Bonus video: