"SVA ODGOVORNOST JE NA KRIVOKAPIĆU"

DPS: Ne vraćamo se u Skupštinu dok se poslanici DF ne udalje

Potpredsjednik Vlade Duško Marković najoštrije je osudio ponašanje poslanika DF-a, nazvavši ga varvarskim i primitivnim
115 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2019. 11:13h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) neće se vraćati u Skupštinu dok na kolegijumu predsjednika Skupštine ne bude odlučeno o udaljavanju poslanika Demokratskog fronta iz Skupštine, saopšteno je poslije incidenta u skupštinskoj sali, na današnjoj vanrednoj konferenciji vladajuće partije poslije sjednice Predsjedništva.

Današnja Sjednica Skupštine Crne Gore samo što je počela brzo je prekinuta. Poslanici Demokratskog fronta izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali su skandiranjem "Milo, lopove" iz svojih poslaničkih klupa. Đukanović im je na to odgovorio "Bravo, kreteni". Poslanici Demokratskog fronta Branko Radulović i Jank Vučinić su najprije vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega, a tuču su spriječili poslanici i skupštinsko obezbjeđenje.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković najoštrije je osudio ponašanje poslanika DF-a, nazvavši ga varvarskim i primitivnim.

"Poslanici DF su izazvali incident grubim vrijeđanjem i provociranjem predsjednika Vlade Crne Gore, s ciljem da tako unize i državu Crnu Goru, uoči popune sastava 40. Vlade kandidatima iz dijela opozicionih partija potpisnica Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, nedjelju dana pred potpisivanje Pristupnog protokola Crne Gore sa NATO, i skorog obilježavanja velikog jubileja, prve decenije obnove nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja.

Marković je precizirao da na govori o nasilnom izbacivanju poslanika iz Skupštine već o njihovom udaljavanju, pozivajući se na etički koderks Skupštine.

On je rekao da je incident isplaniran i da je sva odgovornost trenutno na predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.  

"Ovaj događaj koji se može nazvati najprimitivnijim u istoriji crnogorskog parlamentarizma za nas nije bio neočekivan. Njemu je svakako doprinio najodgovorniji za ugled institucije Parlamenta, njegov predsjednik Ranko Krivokapić. Pažljivom analizom može se lako zaključiti da je ovaj scenario bio unaprijed isplaniran. Osuđujući uličarsko, nevaspitano ponašanje u horu ohrabrenih poslanika DF, koje su u ovaj visoki dom prenijeli sa ulice, gdje se nalaze već devet mjeseci, što ima nikako ne smeta da primaju plate i sve druge prinadležnosti po osnovu poslaničkih mandata, DPS najodlučnije zahtijeva da predsjednik i kolegijum Skupštine preduzmu adekvatne mjere u skladu sa Etičkim kodeksom poslanika", rekao je Marković.

"Ustavne funkcije Parlamenta ugrožene su na najprimitivniji način", kazao je Marković na konferenciji.

"Implementacija Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore može biti dovedena u pitanje, ali ne našom krivicom", rekao je Marković.

Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić poručio je ranije da poslanike tog saveza mogu samo na silu udaljiti iz Skupštine.

Umalo došlo do fizičkog obračuna Radulovića, Vučinića i Đukanovića

Snimak TV Vijesti: Pogledajte incidente u Skupštini

Front uzvikivao "Milo, lopove", Đukanović uzvratio "bravo, kreteni"

Abazović: Država je dotakla dno