Buran dan u Skupštini: Javna opomena Krivokapića za DF

VDT Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi da li u postupanjima određenih poslanika ima elemenata krivičnog djela
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2016. 20:12h

Kolegijum predsjednika Skupštine donio je odluku da se sjednica uprkos ranijim tenzijama nastavi i završena je oko 21.15 časova. Odlučeno je da Skupština sa radom nastavi u ponedjeljak.

Krivokapić je odlučio je da se poslanici Demokratskog fronta javno opomenu, što je i ujedno kazna zbog verbalnog, a zamalo i fizičkog sukoba sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

"U ime parlamenta, izvinjavam se svim građanima Crne Gore. Dugujemo izvinjenje i premijeru. Premijer je imao nekoliko incidenata i nekoliko puta se izvinjavao. A, nas je nekad nazivao parlamentarnom diktaturom, pa se nije izvinio. A, ja se danas, u ime ove institucije izvinjavam vladi i premijeru. Niko ovdje neće određivati o uslovima za održavanje sjednice nego parlament. O tome neće odlučivati predsjednik vlade", rekao je Krivokapić u nastavku sjednice.

Poslanik Predrag Bulatović kazao je da Krivokapić nema pravo da im izrekne opomenu.

U sali je od poslanika DPS-a bio samo potpredsjednik Skupštine Milutin Simović. On je u obraćanju istakao da "su danas bili svjedoci ataka na institucije i Sporazum o slobodnim i fer izborima i to neloliko dana uoči potpisivanja Protokola o pristupanju NATO i obilježavanja deset godina od obnavljanja nezavisnosti". Podsjetio je i da DPS traži udaljavanje poslanika DF-a iz parlamenta.

Skupštinsko obezbjeđenje je stojalo na ulazu u plenarnu salu i nije dozvoljavalo reporterima i kamermanima da snime nastavak sjednice.

Krivokapić je nakon završetka sjednice pozvao premijera Mila Đukanovića i članove Vlade da ispunjavaju obaveze prema Parlamentu i izrazio nadu da da incident koji se danas dogodio neće biti iskorišćen da se ugrozi Sporazum o slobodnim i fer izborima.

"Hoću da vjerujem da incident neće biti iskorišćen da se zaustavi proces. Vlada je do sada ispunjavala obaveze, nadam se da će tako biti i dalje. Lično me nije stid zbog incidenta, ali institucionalno da. Nijesam bio vinovnik, već onaj koji je spriječio incident", kazao je Krivokapić.

Poručuje da treba da se stabilizuje stanje i da se dođe do fer izbora.

"Lako je paliti vatre", kazao je Krivokapić i dodao da je jutro pametnije od noći.

Sjednica koja je počela danas oko 13 časova, brzo je prekinuta.

Poslanici Demokratskog fronta izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali su skandiranjem "Milo, lopove" iz svojih poslaničkih klupa.

Đukanović im je na to odgovorio "Bravo, kreteni".

Nakon toga, Ranko Krivokapić prekinuo je Sjednicu do daljnjeg.

Povodom incidenta u Skupštini Crne Gore Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja. Takođe je zatraženo da se o svim preduzetim aktivnostima Vrhovni državni tužilac blagovremeno informiše.

Poslanički klubovi trebalo bi i da predlože rješenje odnosno da li bi nekog od poslanika trebalo kazniti i na koji način zbog današnjeg incidenta.

Predsjednik Vlade, Milo Đukanović zatražio je ranije danas od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, "da se stvore uslovi za nornalan nastavak sjednice".

Na sjednica parlamenta, treba da se raspravlja o predlogu Đukanovića o izmjenama u sastavu Vlade i inicijativa za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Najavljeno je da će rasprava o novim ministrima trajati tri dana - danas, u ponedjeljak i u utorak.

U skupštinskoj sali umalo je došlo i do tuče premijera Mila Đukanovića i poslanika Demokratskog fronta Branka Radulovića i Janka Vučinića.

Radulović, a potom i Vučinić su vrijeđali Đukanovića, a on im je uzvraćao istom mjerom.

Potom je došlo i do pokušaja fizičkog obračuna između Vučinića i Radulovića sa jedne i Đukanovića sa druge strane.

Obračun su spriječili ostali poslanici, a potom je reagovalo i obezbjeđenje

Kamere TV Vijesti zabilježile su incident u Skupštini Crne Gore kada su poslanici Demokratskog fronta izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali su skandiranjem "Milo, lopove" iz svojih poslaničkih klupa.

Poslanici su prethodnih dana završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, kojim se obezbjeđuje model praćenja i kontrole korišćenja državnih resursa u susret parlamentarnim izborima u ovoj godini.

Đukanović je sinoć parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Galerija

Bonus video: