Civilni sektor: Plagijatori su za Đukanovića dobri ministri

Uljarevićeva podsjeća na ministarku nauke Sanju Vlahović, navodeći da premijeru ne smeta da bude na toj poziciji poslije javnog priznanja profesora Dimitrosa Buhalisa da je plagirala njegov rad
50 pregleda 14 komentar(a)
Ministri u vladi, Foto: Boris Pejović
Ministri u vladi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2016. 07:09h

Odbijanje premijera Mila Đukanovića da navodno zbog nestručnosti ne prihvati opozicionog kandidata za ministra poljoprivrede za civilni sektor je licemjerje, jer u njegovom kabinetu ima onih koji se ne mogu pohvaliti znanjem, ali mogu aferama.

Ovaj premijerov potez čelnici CGO i Građanske alijanse tumače kao pokušaj miniranja Sporazuma o organizovanju slobodnih izbora, jer bi ulazak opozicije “po dubini” u sistem mogao ugroziti monopol DPS-a.

“Praksa ukazuje da Đukanović bira prije svega lojalne saradnike za ministre, a izuzeci su oni koji su imali ekspertizu za resore koje pokrivaju u periodu preuzimanja funkcija. Tako je ne mali broj njih sticao znanja i vještine o trošku poreskih obveznika, a neki su pokazali renesansnu širinu i do sada pokrili i po tri različita ministarstva”, izjavila je direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Ona podsjeća na ministarku nauke Sanju Vlahović, navodeći da premijeru ne smeta da bude na toj poziciji poslije javnog priznanja profesora Dimitrosa Buhalisa da je plagirala njegov rad.

“Zato on nema pravo da mjeri stručnost opozicionih ministara za koje čak i ne postoje navodi o bilo kakvim ogrešenjima o zakon, struku ili etiku”, dodala je Uljarevićeva.

Vicepremijer Duško Marković rekao je sinoć na Televiziji Vijesti da nije dokazano da je Vlahovićeva plagirala rad, kao i da je ona odlična ministarka.

Programski direktor GA Boris Raonić kaže da su mnogi ministri došli na pozicije bez dana iskustva.

”Crna Gora je prije dva mjeseca usvojila pregovaračku poziciju za poglavlje 11 i šef pregovaračke grupe neće naravno biti ministar, a Đukanoviću je u intersu da se oslobodi balasta afera koje nosi ministar Petar Ivanović”, navodi Raonić.

On izražava nadu da je Đukanović promijenio pristup.

”To bi bilo za pohvalu, pa više neću dozvoliti da ministri budu ljudi bez iskustva u resoru, sa falsifikovanim diplomama, da pregovore vode oni koji su prije referenduma tvrdili da je diplomatija u nezavisnoj Crnoj Gori nemoguća. Sa primjenom tih standarda treba da se počne sa drugog kraja - upravo onih koje je sam predložio”, rekao je Raonić.

Uljarevićeva podsjeća da “nigdje u sporazumu ne piše da Đukanović ima pravo da kadrira u opoziciji”.

“On ovim izlazi iz dogovorenih političkih okvira onoga što je bio rezultat iscrpljujućeg, ali važnog pregovaračkog procesa. Očigledno je da želi da minira sporazum uz nevješt pokušaj svaljivanja krivice na opoziciju. Na široj ravni, ako ovo sada prođe, što će se tek dešavati sa svim ostalim imenovanjima po dubini”, navodi Uljarevićeva.

Raonić kaže da premijer osim što na ovaj način dobija na vremenu, time skraćuje rok budućim ministrima za konkretne aktivnosti.

Bonus video: