Vlada CG: Centralni registar stanovništva vodiće MUP

Pojašnjava se da centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem u Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu
281 pregleda 1 komentar(a)
SAd, MUP, donacija, Foto: MUP Crne Gore
SAd, MUP, donacija, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 12.05.2016. 14:49h

Crnogorska Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o centralnom registru stanovništva kojim je predviđeno prenošenje nadležnosti za vođenje registra sa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Iz Vlade je obrazloženo da je taj predlog utvrđen u cilju racionalizacije i unapređenja rada državne uprave.

“Ovakvim rješenjem podići će se nivo efikasnosti i ekonomičnosti rada državne uprave, s obzirom na to da MUP vodi matične registre (evidentiranje rođenja, zaključenja braka, smrti i drugih zakonom utvrđenih podataka koji se odnose ili su u vezi sa ličnim i porodičnim statusom), kao i biračke spiskove”, kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem u Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu.

"Registar sadrži podatke o strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, poreza, humanitarnih i drugih razloga ukoliko je propisana takva evidencija", navode iz Vlade.

U saopštenju se kaže da je Vlada, imajući u vidu potrebu usaglašavanja crnogorske vizne politike sa regulativama Evropske unije (EU) i implementacije Šengen akcionog plana, kao i obavezu ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 24, donijela Uredbu o viznom režimu.

“U skladu sa viznom politikom EU, Uredbom su za državljane određenih zemalja ustanovljene vizne olakšice koje im omogućavaju prelazak preko teritorije i boravak u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Uredbom, imajući u vidu razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Rusije, zasnovanih na načelima prijateljstva, razumijevanja i saradnje, posebno intenzivirane kroz investicije i boravak ruskih državljana u Crnoj Gori, propisano da državljani Rusije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom se poslovi iz nadležnosti MUP, koji se tiču gazdovanja graničnim prelazima, objedinjavaju kod Uprave za imovinu, organa nadležanog za upravljanje državnom imovinom.

„Na taj način uspostavlja se efikasniji sistem sa jasno definisanim nadležnostima i odgovornostima, koji podrazumijeva investiciono i tekuće održavanje graničnih prelaza i objekata neophodnih za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja, vršenje granične kontrole i drugih graničnih poslova, kao i davanje u zakup zemljišta i objekata ili djelova objekata na graničnim prelazima“, pojasnili su iz Vlade.

Oni su naveli da su na sjednici donijeli i Nacionalni akcioni plan za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji i rizika (HBRN) za period 2016-2020.

Konstatovano je da Nacionalni akcioni plan predstavlja strateški instrument za utvrđivanje HBRN rizika koji su najrelevantniji za Crnu Goru na polju prevencije, otkrivanja, pripremljenosti i odgovora na nastalu situaciju.

„Plan će poslužiti kao okvir za dalju saradnju sa međunarodnim institucijama koje Crnoj Gori pružaju podršku za izradu i implementaciju projekata u navedenoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: