"ODGOVORNOST IZOSTAJE DECENIJAMA"

Demokrate: Naš prvi zadatak kao vlasti u Kotoru biće upoznavanje javnosti sa ugovorima za "Fjord"

"Postavlja se pitanje - kako je moguće da se u prvom premijerovom mandatu za dva dana sruši Hotel Libertas u Dubrovniku, i to bez najave, a Hotel Fjord, poslije svih najava i silnog premijerovog iskustva, ne može srušiti ni za deceniju?"
189 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Pejović, Foto: Demokrate Kotor
Dejan Pejović, Foto: Demokrate Kotor
Ažurirano: 12.05.2016. 14:27h

"Svaki grad ima svoga Lera" poznata je pjesma u Kotoru, a u ovom gradu, čiji je razvoj decenijama u rikvercu i na leru, ima zaista velikih lera, saopštio je Dejan Pejović član Inicijativnog odbora Demokratske Crne Gore Kotor.

"Ipak, kada se sa kotorske rive pogleda prema moru, bez sumnje da svi vide najvećeg, AS-a među lerima - legendu od hotela "Fjord", kojem je potonja decenija, umjesto najavljivanih pet zvjezdica, donijela tone raznovrsnog smeća, a odnijela fasadu, prozore i vrata. U maju 2014. godine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, znakoviti MORT, sebi je udarilo šakom o sto i pjesmom "Imam plan" najavilo plan reorganizacije kotorskog "Lera". Sprovođenje plana su oročili za kraj juna 2014. godine, dok je rok za stavljanje hotela u funkciju pet godina. Sada smo na polovini novog MORT-ovskog perioda, a navodna reorganizacija je istekla prije dvije godine", istakao je Pejović.

On je dodao da su Demokrate "želeći da razbiju muk bagera i građevinskih mašina, kojih nema", u septembru 2015. godine u otvorenom pismu pitali Ministra MORT-a: "Da li ste tokom septembra vodili razgovore sa vlasnikom hotela „Fjord”, kako ste najavili tokom posjete Kotoru? Ako jeste, kada su ti razgovori vođeni, ko im je prisustvovao i koji su zaključci sa tog sastanka?”

Pejović tvrdi da Iz MORT-a nijesu dobili ni uobičajeni šablonski odgovor.

"U cilju borbe protiv kolektivne amnezije, podsjetio bih od neistina umornu crnogorsku javnost na tekst iz dnevnog lista „Pobjeda“ iz oktobra 2006. godine, a koji se ticao hotela „Fjord“. "Neizvjesnost oko prodaje najvećeg kotorskog hotela danas je prestala i "Fjord" će vrlo brzo biti srušen. Naime, mješovita irsko-crnogorska kompanija "Unitet Intertement Partnes Montenegro", uplatila je preostala četiri miliona eura i od danas je vlasnik ovog nekada renomiranog objekta. "Fjord" je prodat za ukupno 5,5 miliona eura, a planovi irske kompanije su da na istom mjestu sagradi hotel sa pet zvjezdica. Inače, irska kompanija prije godinu dana kupila je i URC "Slavija". Irci na tom mjestu, na kojem se do zemljotresa 1979. godine nalazio stari hotel "Fjord", planiraju takođe izgradnju luksuzog hotelskog kompleksa". Kada bih želio biti maliciozan, kao što nisu gospoda iz MORT-a, dok nas uglas lažu, takođe bih podsjetio javnost na zaista sramno rušenje hotela u kojem se često uživo izvodila trubadurska pjesma sa početka ovog saopštenja, o čijem je rušenju "Pobjeda" pobjedonosno pisala u specijalnim izdanjima 1991. godine", rekao je Pejović.

On je kazao da je tada je na premijerskom satu, koji traje više od četvrt vijeka, odgovarao isti premijer.

"Postavlja se pitanje - kako je moguće da se u prvom premijerovom mandatu za dva dana sruši Hotel Libertas u Dubrovniku, i to bez najave, a Hotel Fjord, poslije svih najava i silnog premijerovog iskustva, ne može srušiti ni za deceniju? Odgovor nije bitan. Bitna je odgovornost, kako izvršna, tako i lična i ljudska, koja decenijama izostaje. Da ne bismo čekali nova MORT-ovska ljeta u Kotoru, u ime Demokrata Kotora želim poručiti da će jedan od naših prvih zadataka kao vlasti u Kotoru biti da javnost odmah upoznamo sa ugovorima vezanim za hotel „Fjord“ i URC. Angažovaćemo struku da preispita valjanost ugovora i mogućnost za njihovo raskidanje, kao i za naknadu štete po osnovu neispunjenosti istih. Iskoristićemo sve mehanizme kako bi se započelo sa realizacijom projekata na ovim lokacijama. Branićemo javni interes nasuprot privatnih, klijentelističkih, koji su već pojeli dovoljno vremena, kako sadašnjim, tako i generacijama koje dolaze", objasnio je Pejović.

Preporučujemo za Vas