NAJLJEPŠA NETAKNUTA PLAŽA

"Đukanović je "kasnio" da bi požurio da rasproda Buljaricu"

Mijović navodi da Đukanović državnu zemlju daje za 22 eura, a svoju bi cijenio sigurno 10 puta skuplje
69 pregleda 22 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.05.2016. 13:04h

Nije juče premijer Milo Đukanović zakasnio na sjednicu Skupštine zbog reciklaže smeća na Žabljaku već je požurio da preko Savjeta za privatizaciju pokrene rasprodaju Buljarice, najljepše netaknute plaže na Mediteranu, ocijeni li su iz Građanskog pokreta URA.

"Sporazum o slobodnim i fer izborima predviđa da svi akti Savjeta za privatizaciju moraju biti potvrđeni konsenzusom na Vladi Crne Gore. Možda je tu odgovor na pitanje zbog čega DPS opstruira Sporazum i zbog čega se nastavlja besomučno uništavanje nacionalnih resursa. Požurio je da 4,9 miliona kvadrata na samoj obali proda za 22 eura po kvadratu i da ponudi najvrjednije preostalo državno vlasništvo Crne Gore ofšor partnerima", navodi Dejan Mijović, član Koordinacionog odbora URA.

Mijović navodi da Đukanović državnu zemlju daje za 22 eura, a svoju bi cijenio sigurno 10 puta skuplje.

"Navodno Buljaricu nudi za mješovitu namjenu, a dominantno za izgradnju stanova. Pritom sve ukazuje da će se njegov brat baviti crtanjem planova gradnje. Premijer je raspisao tender za prodaju budvanske zemlje bez saglasnosti Opštine Budva i privatnih vlasnika zemlje, ugrožavajući time njihova njihova ustavna i ljudska prava. Ponudio je Buljaricu za gradnju stanova ne pitajući javnost Crne Gore da li ona želi da bude betoniran i nepovratno uništen najljepši dragulj naše obale. Prekršio je sveopšte narodno opredijeljenje i ustavno načelo da se Crna Gora mora razvijati kao ekološka država. Građanski pokret URA, koji je pomogao da se spriječi premijerov prethodni pokušaj da izmjenom Zakona o eksproprijaciji na silu otme Buljaricu od njenih vlasnika, obećava tom istom premijeru da će zajedno velikom većinom građana, koja ne dijeli njegovu viziju Crne Gore, osujetiti namjeru da im uništi svaku perspektivu. Zaživjeće demokratska, socijalna i ekološka država Crna Gora uprkos svemu", poručuje Mijović.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte pozvao je zainteresovane da do 18. jula dostave ponude na međunarodni tender za valorizaciju lokacije Buljarica, kroz kupovinu i zakup zemljišta i dijela akvatorijuma.

Zainteresovanim ponuđačima na prodaju su ponuđene nepokretnosti ukupne površine od oko 4,9 miliona metara kvadratnih, upisane u listove nepokretnosti katastarskih opština Buljarica I i II i Mišići u opštinama Budva i Bar, po minilalnoj cijeni od 108,76 miliona eura.

Preporučujemo za Vas