Đukanović: Vujović ne odgovara zbog stručnog profila

Đukanović je u pismu upućenom liderima Demosa, Građanskog pokreta URA i SDP-a neveo da nema namjeru da proslijedi Skupštini njihov inicijalni predlog za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja
214 pregleda 186 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2016. 11:04h

Premijer Milo Đukanović odbio je predlog da Milorad Mišo Vujović bude kandidat za ministra poljoprivrede.

Đukanović je u pismu upućenom liderima Demosa, Građanskog pokreta URA i SDP-a neveo da nema namjeru da proslijedi Skupštini njihov inicijalni predlog za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja

"Razlog takvog stava je moje uvjerenje da predloženi kandidat stručnim profilom ne može odgovoriti veoma specifičnim radnim obavezama tog ministarstva u predstojećim mjesecima 2016. godine", navodi se između ostalog u pismu Đukanovića upućenom liderima Demosa, URE i SDP-a.

Podsjećajući da je Crna Gora kandidat za članstvo u poodmaklom procesu pregovaranja, planirano je da se tokom prvog polugođa 2016. otvore pregovaračka poglavlja 12, 13 i 11, čime bi se, kako je naveo Đukanović, zaokružila, uz životnu sredinu, najteža oblast pregovaranja sa EU.

"Cijeneći dakle posao kojim se zajedno bavimo na planu uspostavbljanja većeg međusobnog povjerenja, i povjerenja u izborni sistem Crne Gore, od izuzetnog političkog značaja, smatram da ne smijemo, ni sa tim obrazloženjem, žrtvovati nacionalne interese koji se tiču kredibiliteta države u odnosima sa najvažnijim međunarodnim partnerima kao što je EU. Želim da naglasim da imam pozitivan stav o moralnom i političkom profilu kandidata kojeg ste predložili za mjesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja. Da je sa vaše strane bilo interesa za prethodnim konsultacijama vjerujem da smo mogli doći do rješenja kojim bi izbjegli sadašnju obostrano neugodnu situaciju", navodi se u pismu Đukanovića.

Dodaje da ostaje pri stavu da resor ministarstva poljoprivrede u rekonstruisanoj Vladi treba da ostane opoziciji.

"Uz očekivanje da kroz dijalog dođemo do personalnog rješenja koje garantuje da će se veoma složeni radni zadaci ovog ministarstva obaviti u najboljem interesu države", zaključuje se u dokumentu koji je premijer uputio liderima Demosa, URE i SDP-a.

Bonus video: