Premijer troši vrijeme "trojke"

Đukanović se juče nije ni pojavio u parlamentu, koji je obavijestio da treba da otvori reciklažni centar Žabljaku iako je to bilo najavljeno u medijima prije dva dana
95 pregleda 71 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2016. 05:41h

Lideri SDP-a, Demos-a i GP URA Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević danas će odlučiti o budućim potezima, nakon što vide pisano objašnjenje premijera Mila Đukanovića zbog čega nije dostavio Skupštini predlog da ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja bude Miodrag Mišo Vujović.

Vujovića su predložile te ti stranke, kao i Raška Konjevića (SDP) za ministra finansija, Gorana Danilovića (Demos) za MUP, Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja z vicepremijera profesora Milenka Popovića. Skupštinska sjednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o opozicionim kandidatima za vladu izbornog povjerenja juče nije održana, jer URA, SDP i Demos nijesu pristali na raspravu, pošto Đukanović nije ispoštovao sporazum pa parlamentu nije proslijedio predlog za nasljednika Petra Ivanovića.

Đukanović se juče nije ni pojavio u parlamentu, koji je obavijestio da treba da otvori reciklažni centar Žabljaku iako je to bilo najavljeno u medijima prije dva dana.

Premijer je tražio da sjednica počne poslijepodne, ali ni tada nije došao niti je dostavio predlog ili objašnjenje zbog čega nema predloga za jednog opozicionog člana Vlade.

Potpredsjednik Skupštine i šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović rekao je da opozicija nije bila spremna da čuje premijerovo objašnjenje, kao i da ga ucjenjuje

Simović je rekao i da je neprimjereno da premijer iz medija sazna ime kandidata za ministra, kome, kako je objasnio, spori stručnost da nastavi pregovore sa EU .

Međutim, dokument u koji su "Vijesti" imale uvid, pokazuje da je Vlada prijedlog za kandidaturu Milorada Vujovića primila 8.maja, dok su mediji dan kasnije objavili njegovo ime.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da je opozicina trojka zatražila od Đukanovića da objasni zašto nije poslao predlog. „Smatramo da je ovaj momenat veoma bitan, jer se dovodi u pitanje predviđena dinamika odlučivanja, koja je trebalo da se završi u sljedeća dva dana“, kazao je Lekić, dodavši da objašnjenje čekaju do danas u podne.

Poslanici Pozitivne Crne Gore prethodna dva dana nijesu se pojavljivali u parlamentu. Oni su u medijima odbacili poruke iz DF-a da od Đukanovića traže resor u Vladi, te da je to razlog zbog čega on nije predložio Vujovića. I DPS je branio Pozitivnu, tvrdeći da nije postavljala ultimatum premijeru.

DF će selektivno učestvovati u radu Skupštine, zovu opoziciju da ruše Đukanovićevu vladu

Demokratski front više neće proglašavati opšti bojkot parlamenta, već će prisustvovati sjednicama zavisno od tema koje su na dnevnom redu.

To, međutim, ne isključuje i proteste, koji će paralelno biti organizovani, saznaju “Vijesti” u DF-u. Lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević ponovo su juče pozvali kolege iz opozicije, da izglasaju nepovjerenje Vladi premijera Mila Đukanovića i formiraju prelaznu, bez DPS-a. “DF ponavlja ponudu strankama koje su dobile opozicione glasove, a koje ovog trenutka imaju više od 42 poslanika, da smijenimo aktuelnu Vladu Mila Đukanovića, da pokrenemo proceduru za izglasavanje nepovjerenja toj vladi i da konstituišemo novu vlast u kojoj neće učestvovati ni DPS, niti DF”, kazao je Mandić na presu u Skupštini.

On je kazao da je ponuda DF-a je na stolu, a da je momenat dobar, a prilika je velika.

“Moramo da stvorimo proces koji građani Crne Gore sanjaju od uvođenja višepartijskg sistema”, kazao je Mandić.

Medojević je ponovo pozvao strane ambasade da, kako je naveo, prestanu da utiču na političke procese u Crnoj Gori, i da pomognu mirnom i demokratskom rješenju političke krize u državi.

On je naglasio da institucionalni haos koji je nastao u Crnoj Gori mora biti prekinut.

Milan Knežević je pozdravio činjenicu da su, kako je kazao, njegove kolege iz opozicije, nakon dva dana rasprave, odlučile da povuku svoje potpise i da se vrate u svoje tokove. “Važno je da im iz DF-a šaljemo jasnu ponudu, a to je manjinska podrška vladi koja će smijenti Mila Đukanovića i u kojoj neće biti nijednog člana DPS-a”, naveo je Knežević.

Bonus video: