Tivat: Novoselu skupština umjesto cijele opštine

Njegovim stupanjem na mjesto predsjednika SO, Tivat je formalno danas ostao bez gradonačelnika,a što će trajati do najvjerovatnije 17.maja kada bi se trebala održati nova sjednica SO i za novu gradonačelnicu imenovati dr Snežana Matijević (DPS)
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2016. 12:27h

Čitanjem izvještaja Opštinske izborne komisije o rezultatima lokalnih ozbora održanih 17.aprila koji je podnijela predsjednica OIK Jovanka Laličić (DPS) i verifikacijom mandata 32 odbornika, danas je konstituisan novi saziv lokalnog parlamenta Tivta.

U novoj Skupštini DPS sa 17 mandata ima natpolovičnu većinu, a slijede SD sa 4 mandata, SDP, Tivatska Akcija, SNP i HGI sa po 2 mandata, te DSS, Bokeški Forum i Arsenal za Tivat sa po jednim odbornikom. Odmah nakon verifikacije njihovih mandata, konstatovane su i ostavke Voja Kaluđerovića i Bernarde Moškov (SDP) i Marije Vučinović (HGI) na mjesta odbornika, zbog konflikta interesa jer se oni nalaze na mjestima direktora Centra za kulturu i Tirističke organizacije Tivat, odnosno ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Inače, odbornici HGI i SNP danas se uopšte nisu ni pojavili na konstitutivnoj sjednici novog saziva SO.

DPS je za novog predsjednika lokalnog parlamenta predložio dosadašnjeg gradonačelnika Tivta Ivana Novosela, a za njegov izbor glasali su svi odbornici te partije uključujući i samog Novosela, te četiri odbornika SD. Protiv je bilo pet odbornika BF, TA, DSS i AZT.

„Protiv smo Novosela jer ni kao gradonačelnik nije uradio ništa za domicilno stanovništvo, sklapao je štetne i za Tivat gotovo katastrofalne ugovore što se vidi iz toga da pojedini investitori tjeraju Tivćane sa ovdašnjih plaža, najavljuje se iznajmljivanje gradske marine Kalimanj a stanje u tivatskom sportu je katastrofalno“, kazao je Andrija Petković (BF), dok je Miomir Abović (TA) kazao da je izbore 17.aprila obilježila „najneregularnija atmosfera od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori“ i brojni pritisci i zloupotrebe od strane DPS.

„U toj gotovo fašističko-mafiokratskoj atmosferi DPS je čak prijetio jednom kandidatu sa liste TA i ucjenjivao ga da se povuče, a jedan biznismen - kabadahija sa vezama u lokalnoj vlasti i OO DPS, prijetio je i nosiocu liste TA. Tako ste došli do aspolutne pobjede DPS na izborima koja je i aspolutni poraz Tivta i Tivćana i njihove građanske hrabrosti i svijesti“, kazao je Abović poručujuči da TA ipak neće odustati od borbe u lokalnom parlamentu.

„DPS je časna partija i naš rezultat na izborima plod je kako rada na terenu, tako i dobrog rada naše izvršne vlasti u prethodnom periodu. U naredne četiri godine vi ćete ovdje u parlamentu dostojanstveno da propadnete“, odgovorio je Siniša Kusovac (DPS) negirajući da su aktivisti DPS prijetili bilo kome sa liste TA i pozivajući opoziciju da ako sumnja u kriminalne radnje, „podnese prijave i pusti institucije sistema da rade svoj posao“.

„TA vam (DPS-u) želi sve najgore jer je to vaše najgore, istovremeno i najbolje za Tivat i njegove građane i da napokon završite na smetlištu istorije gdje vam je mjesto“, poručio je vladajućoj partiji Abović.

Zahvaljujući svojoj partiji „koja je u meni prepoznala kadar koji može vršiti ovu odgovornu fukciju“ i SD koja ga je podržala, novoimenovani predsjednik SO Ivan Novosel, podsjetio je da je prije imenovanja za gradonačelnika prije dvije godine, već bio predsjednik lokalnog paralmenta i kazao da mu je sad „ostalo da tu odradi puni mandat“. Obećao je da će raditi odgovorno „kako bi se dodnosile kvalitetne odluke u cilju daljeg brzog razvoja Tivta koji je najperspektivnija i opština lider u Crnoj Gori“. Odgovarajući na optužbe opozicije, Novosel koga je sam DPS praktično ražalovao sa mjesta gradonačelnika, poručio je da se „svak našao tamo gdje mu je i mjesto“.

Njegovim stupanjem na mjesto predsjednika SO, Tivat je formalno danas ostao bez gradonačelnika,a što će trajati do najvjerovatnije 17.maja kada bi se trebala održati nova sjednica SO i za novu gradonačelnicu imenovati dr Snežana Matijević (DPS).

Galerija

Bonus video: