Skupština danas o ministrima, Danilović: Iz revolucija su uvijek gori izlazili

SNP je više puta mijenjao odluke u pregovorima, a sinoć je njegov funkcioner Spasoje Kovačević demantovao da je učestvovao u izradi leks specijalisa sa DPS-om i Pozitivnom
52 komentar(a)
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2016. 06:02h

Poslanik Demosa Goran Danilović optužio je SNP da je paralelno, dok je pregovarao o mjestima sa opozicione kvote u prelaznoj vladi izbornog povjerenja, pravio leks specijalis sa DPS-om i Pozitivnom Crnom Gorom.

On je rekao da o tome posjeduje mejl generalnog sekretara Vlade Žarka Šturanovića, navodeći da SNP-u treba da objasni zašto se predomislio oko dogovora sa Demosom, URA i SDP-om”. “Nije tačno da ste odustali od usaglašenog leks specijalisa, nego ste potpisali Sporazum o fer izborima kada je leks specijalis već bio usuglašen, jer niste dobili dva ministarstva koja ste tražili,“ rekao je Danilović u Skupštini.

Danilović: Sporazum nije veleizdaja, već pokušaj da se pobijedi DPS >>>

Danilović je reagovao nakon tvrdnje Snežane Jonice (SNP) da ta stranka neće glasati za leks specijalis jer je tekst napisao vicepremijer Duško Marković.

SNP je više puta mijenjao odluke u pregovorima, a sinoć je njegov funkcioner Spasoje Kovačević demantovao da je učestvovao u izradi leks specijalisa sa DPS-om i Pozitivnom.

Danilović je kazao da Đukanovića zna da on nikada “neće biti njegov ministar”. “Imam odgovornost 45-godišnjaka, dosta mi je revolucija iz kojih su uvijek gori izlazili. Pozivam opoziciju da se strpi 4-5 mjeseci. Ovo jednom neko mora da uradi. Dajem riječ da tokom tih 5 mjeseci više ništa neće biti isto”, poručio je on.

Danilović je pozvao predsjednika Nove Andrija Mandić da kaže da li stoji iza optužbi o izdajnicima, na šta je dobio odgovor da bi trebalo da zna da se diskusije poslanika ne provjeravaju u poslaničkom klubu Nove. Ipak, Mandić je objasnio da bi se prije godinu dana kladio da Danilović, kao oštri kritičar Đukanovića, nikada neće biti njegov ministar.

Jučerašnja rasprava o leks specijalisu ponovo se svela na optužbe DF-a da su Demos, URA i SDP izdajnici.

“Upravo ste vi jedina podrška Milu Đukanoviću!“, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić poslanicima DF-a. Poslanici DPS-a ćutke su pratili prepucavanje opozicije, a u raspravi ih je učestvovalo samo troje.

Predlagači leks specijalisa Dritan Abazović (URA) i Goran Danilović rekli su da preuzimaju političku odgovornost za ono što se bude dešavalo. Primjedbe većine poslanika DF-a da nemaju prava da budu u vladi jer nijesu učestvovali na izborima odbacio je Abazović navodeći da su to”nebulozne stvari, jer je u Hrvatskoj premijer doveden iz Kanade a legitimitet crpi od većine poslanika”. Danas bi trebalo da bude nastavljena rasprava o novim članovima vlade iz opozicije.

MUP poslao dodatnih 20 policajaca, u holu makar duplo

Dodatno policijsko obezbjeđenje u Skupštini Crne Gore u ponedjeljak je bilo angažovano da bi se stvorili bezbjednosni uslovi za nesmetano odvijanje planirane sjednice parlamenta, kazali su juče iz Uprave policije, tvrdeći da je u zgradi Skupštine bilo dodatnih 20 policajaca.

Reporteri “Vijesti” ispred ulaza i u holu parlamenta izbrojali su oko 40 policajaca u civilu, uključujući i standardno obezbjeđenje parlamenta. Iz DF-a su tvrdili da je u parlamentu bilo “150 do zuba naoružanih policajaca”. Krivokapić je juče tokom sjednice rekao da ne zna koliko je pripadnika policije bilo u Skupštini, ali da se zna da nisu nosili “duge cijevi”.

Vlada kao terapija za opoziciju ili uvođenje vladavine prava

“Premijer je prvo odugovlačio sa ostavkom Radojke Rutović, sad izjavljuje da imamo viška opozicije. Nemamo viška opozicije nego manjak vladavine prava i institucionalnog djelovanja. Zato moramo da radimo ove presedane,” komentarisao je Abazović.

Đukanović je američkoj Privrednoj komori kazao je omogućio ulazak dijelu opozicije u Vladu i jer je njegov kabinet u proteklom periodu vrlo otežano funkcionisao.”Imala je opoziciju van vlasti, koja je bila protiv Vlade ali i države, kao i drugu opoziciju unutar vlasti. Imali smo malo više opozicije nego što je bilo potrebno", kazao je premijer, navodeći i “terapeutsko djelovanje na opoziciju koja nema povjerenje u izborni proces”.

Bonus video: