Nova i SD će dobiti još po mandat

Konjević je predložen za ministra finansija u vladi izbornog povjerenja, dok će Danilović preuzeti MUP, a na njihova mjesta doći će Mubera Kurpejović iz SD-a i Budimir Aleksić iz Nove
92 pregleda 19 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.05.2016. 05:25h

Odlaskom poslanika SDP-a Raška Konjevića i Demosa, Gorana Danilovića na mjesta ministara, dodatna poslanička mjesta dobiće Socijaldemokrate i najvjerovatnije Nova srpska demokratija.

Konjević je predložen za ministra finansija u vladi izbornog povjerenja, dok će Danilović preuzeti MUP, a na njihova mjesta doći će Mubera Kurpejović iz SD-a i Budimir Aleksić iz Nove.

Kurpejovićeva, koja je nakon rascjepa u SDP-u otišla sa Ivanom Brajovićem je već pretendovala na mjesto poslanika kada je parlament napustio Borislav Banović i zauzeo funkciju ambasadora u Londonu. Ipak, nedugo zatim, sa mjesta ministra unutrašnjih poslova razriješen je Konjević koji je na izbornoj listi bio ispred Kurpejovićeve i poslaničko mjesto pripalo je njemu. SDP će, odlaskom Konjevića na mjesto ministra prepustiti jedno poslaničko mjesto SD-u, koji će tako imati tri predstavnika u parlamentu.

Dodatno mjesto dobiće i Demokratski front, na štetu Demosa koji će nakon odlaska Danilovića na funkciju ministra unutrašnjih poslova, ostati na tri predstavnika u Skupštini.

Danilovićevo mjesto zauzeće najvjerovatnije Aleksić, iako je na izbornoj listi za parlamentarne izbore 2012. ispred njega bila funkcionerka Pokreta za promjene Sanja Crnić. PZP Nebojše Medojevića tako će najvjerovatnije ostati na pet poslanika u klubu Fronta, dok bi Nova dolaskom Aleksića u parlament “skočila” na sedam poslanika.

I Aleksić je ranije pretendovao na poslaničko mjesto u klubu DF-a, ali njemu i Radojici Živkoviću mjesta u Skupštini nijesu željeli da prepuste predstavnik Nove Emilo Labudović i Novica Stanić koji je napustio tu partiju ali zadržao mandat.

Lider Nove Andrija Mandić tada je Živkovića i Aleksića imenovao za savjetnike, što je Živković potvrdio, dok Aleksić nije želio da potvrdi da za savjetovanje Mandića dobija naknadu.

Kurpejovićeva, pomoćnica u ministarstvu prosvjete koja je iza Banovića bila na izbornoj listi koalicije DPS-SDP na izborima 2012. u decembru je Državnoj izbornoj komisiji uputila žalbu jer njen mandat nije verifikovan.

U međuvremenu, Konjević je razriješen i kako je bio ispred nje na listi, zauzeo je mjesto poslanika prije članice SD-a.

Dolaskom Kurpejovićeve u parlament, Klub nezavisnih poslanika, koji većinski čine opozicioni poslanici, dobiće još jednog predstavnika vladajuće koalicije. U tom klubu predstavnici vlasti trenutno su Damir Šehović i Mićo Orlandić iz SD-a. Oni, međutim, mogu da naprave i samostalni klub.

Bonus video: