Danilović: Sporazum nije veleizdaja, već pokušaj da se pobijedi DPS

Na dnevnom redu sjednice, koja je počela u ponedjeljak, je i predlog premijera Mila Đukanović o izmjenama u sastavu Vlade i zahtjev za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2016. 18:28h

Poslanici su završili današnju raspravu o leks specijalisu, a sjednica parlamenta, na čijem je dnevnom redu i predlog premijera o izmjenama u sastavu Vlade i zahtjev za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, biće nastavljena sjutra.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) danas je poručeno da će vlada izbornog povjerenja imati legitimitet i da, nakon izbora u oktobru, neće biti dileme da je izborni proces bio fer.

"Ovaj sporazum je zajednički sporazum DPS-a i opozicije, ali nema dileme da do njega nije došlo tako što je neko pritiskao DPS, nego jer je DPS imala mogućnost da vidi dalje nego neke druge partije. Vjerujem da, nakon izbora u oktobru, neće biti dileme, makar za građane Crne Gore, da je izborni proces fer“, rekao je poslanik te stranke, Predrag Sekulić.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da se sporazumom pokušava ući u epicentar afere Snimak koja, kako je kazao, nije imala ni pravni ni politički ishod.

Kako je rekao, u opoziciji su proteklih godina kao primaran cilj imali stvaranje uslova za fer i slobodne izbore.

"Opozicija u ovom trenutku ima dva cilja – obezbjeđivanje uslova za te izbore i drugi cilj je da se pobijedi na tim izborima. To je važan cilj, treba da ga imamo u vidu – da osvojimo pobjedu", dodao je Lekić.

Sporazum, kako je rekao, u isto vrijeme je i hrabar i riskantan.

"Nalazimo se na četiri ili pet mjeseci do izbora. Imamo dvije mogućnosti – da očajavamo, da spremamo alibi za poraz u vjerovatno neregularnim izborima, imamo Tivat na državnom nivou, to je jedan scenario. Drugi je da nešto uradimo, da nešto pokušamo. Ovo je pokušaj", kazao je Lekić.

On je odbacio tvrdnje da strane ambasade i NATO imaju veze sa procesom, ocjenjujući da se radi o „provincijskoj, neprihvatljivoj podmetačini“.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije ponovila je da klub poslanika te partije neće glasati za leks specijalis.

Ona, kako je rekla, smatra da je tekst pisao Duško Marković, navodeći da su „vezane i ruke i noge“ svakom opozicionaru koji treba da vrši kontrolu ili poslove u bilo kojoj državnoj instituciji, osim ministara.

"Ovim zakonom su, s druge strane, zaštićeni kao bijeli medvjedi svi oni iz DPS-a koji treba da se pomjere sa svoje funkcije, kako bi na njihovo mjesto došao neko iz opozicije ko treba da vrši kontrolu", dodala je Jonica.

Jedan od predlagača leks specijalisa, poslanik Demosa, Goran Danilović, kazao je da ne smatra da je sporazum veleizdaja, već pokušaj da prvi put u istoriji Crne Gore, "bez krvi, naše krvi, krvi naše djece, dođemo do pobjede, jer Mila Đukanovića ne smatram mitskim čudovištem“.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta rekao je da ne može da prihvati da je dio opozicije, između dokazane opozicije izabrao saradnju sa Milom Đukanovićem, Duškom Markovićem i Rankom Krivokapićem, pitajući čime je Marković mogao da zaduži te opozicionare.

Krivokapić poručio Kneževiću: Morate još mnogo da potrčite da biste došli do moje kuraži

Poslanik DF-a Milan Knežević i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pričali su o protestima DF-a, kada su frontovci Krivokapića pozvali da dođe na njihov miting i dozvoli im ulaz u zgradu Skupštine.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da to što te noći nije došao ispred parlamenta ne znači da je bilo gdje pobjegao.

"Krenuo sam iz kuće i Vi to dobro znate. Bio sam izašao iz kuće. Krenuo sam da spriječim nešto ružno što se nikad nije desilo u ovom parlamentu. Ne ni iz ličnog niti iz partijskog interesa, već da vas poslanike zaštitim. Tom operacijom nije komandovao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević već onaj koji vodi jedinicu na terenu. Da je ministar krenuo da puca na vas pucao bi i na mene“, rekao je Krivokapić.

Potom je Knežević upitao Krivokapića:

„Gdje živite Vi? U Podgorici ili na Sinjajevini? Sat i po je prošlo od našeg poziva Vama do Vašeg kretanja i bacanje suzavca“, pitao je Knežević i tražio od Krivokapića da javno kaže je li tačno da nije došao na protest jer mu je zaprijećeno da će mu otkinuti glavu.

„Ako je tako, odmah da idem na poligraf“, rekao je Knežević.

Krivokapić je potom uzvratio Kneževiću:

„Moja kuraž se provjerava duže od Vaše. Ako ste misliti da me zovete, mogli ste dan ranije. Mogli ste da me zovnete dan prije, a ja treba da dolazim na Vaš poziv? Ni ja Vas ne bih tako zvao, pa nemojte ni Vi mene. I, da meni neko prijeti glavom ne bih glasao protiv vlade“, uzvratio je Krivokapić.

„U kuraži se nećemo mjeriti jer morate još mnogo da potrčite da biste došli do moje kuraži“, istako je Krivokapić.

Funkcioner DF-a Milan Knežević odgovorio je da bi bolje bilo da je Krivokapić tu kuraž pokazao kada mu je Đukanović cijepao partiju.

„Jedinu kuraž ste pokazali u čuvanju te fotelje. Oba biste bubrega dali da je sačuvate“, rekao je Knežević.

„Ja ću Vaše dostojanstvo čuvati iako Vi to ne radite sa mojim“, zaključio je Krivokapić.

I današnje zasjedanje počelo je raspravom o jučerašnjem prisustvu policije u parlamentu. Poslanica DPS-a, Nada Drobnjak, kazala je da su se pojedini građani interesovali za bezbjednost poslanika, te da treba jasno reći da je obezbjeđenje u Skupštini danas uobičajeno i da nema ikakvih dodatnih policijskih snaga.

Potpredsjednik Skupštine iz redova DF-a kazao je da će tražiti procjenu bezbjednosti.

“Da li su krali laptopove iz mog kabineta dok sam bio odsutan, presretali telefonske pozive, zašto su bili naoružani, s mecima u cijevima”, upitao je on.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, poručio je poslanicima da se ne vraćaju na jučerašnju temu, nego da se fokusiraju na raspravu o Sporazumu.

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da nema dilemu da neće biti opstrukcije od strane opozicije, i nakon nove pobjede DPS-a na izborima. Sekulić je rekao da Sporazum koji je pred poslanicima snaga DPS- a i odgovornost prema svim građanima Crne Gore. Drago mu je, kaže, da se čitav proces odvijao pred očima partnera iz Evropske unije (EU).

Sekulić je rekao i da Sporazum koji su postigli nije bio rezultat pritisaka na DPS.

Odgovarajući Sekuliću, Koča Pavlović (DF) nazvao je nove ministre u budućnoj vladi "ponoćnim".

"U jedanaest i po, u petak, premijer Đukanović je na brzinu zatvorio tu priču i poslao parlamentu. Znate li zašto? Zato što je tog dana sreo ambasadorku koja mu je rekla: 'Zatvaraj priču'", rekao je Pavlović.

Na dnevnom redu sjednice, koja je počela u ponedjeljak, je i predlog premijera Mila Đukanović o izmjenama u sastavu Vlade i zahtjev za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Poslanici i danas nastavljaju raspravu o leks specijalisu koji, kako su saopštili predlagači, neće derogirati Ustav Crne Gore, nego će omogućiti primjenu Sporazuma o fer i slobodnim izborima.

Jučerašnja sjednica prekinuta je sat nakon početka, je su poslanici Demokratsko fronta tražili da se policija ukloni iz skupštinskog hola i da ostane samo redovno skupštinsko obezbjeđenje. Taj zahtjev je odobren na Kolegijumu, nakon čega je nastavljena rasprava.

Sa Kolegijuma je ponovljen poziv Ministarstvu untrašnjih poslova, odnosno rukovodiocu tog resora Dušku Markoviću, da odgovori koliko je policijaca bilo u Skupštini, i da dostavi bezbjednosnu procjenu na osnovu koje je obezbjeđenje u parlamentu pojačano.

Galerija

Bonus video: