Ključne poluge: Šta sve opozicija preuzima od DPS

Direktorska mjesta u ovim institucijama sada pokriva DPS ili Socijaldemokrate Ivana Brajovića, a opozicija ih je tražila jer sumnja da se ti državni resursi zloupotrebljavaju na izborima
40 komentar(a)
Radna grupa, Vukica Jelić, Foto: Luka Zeković
Radna grupa, Vukica Jelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.05.2016. 05:44h

Opozicioni trojac Demos, URA i SDP preuzeće do parlamentarnih izbora direktorska mjesta u Zavodu za zapošljavanje, Fondu rada, Direkciji za saobraćaj, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu,Upravi za nekretnine i Fondu zdravstva.

Kandidate za ta mjesta, garantovana Sporazumom o slobodnim izborima, partije bi trebalo da predlože narednih dana takođe premijeru Milu Đukanoviću.

Jer, direktore treba da postavi Vlada deset dana nakon izbora opozicionih minista, odnosno formiranja prelazne vlade izbornog povjerenja.

Direktorska mjesta u ovim institucijama sada pokriva DPS ili Socijaldemokrate Ivana Brajovića, a opozicija ih je tražila jer sumnja da se ti državni resursi zloupotrebljavaju na izborima.

Demos, URA i SDP trebalo bi narednih dana da predlože i listu kandidata za devet pozicija pomoćnika sa posebnim ovlašćenjima. To su Direkcija za javne radove, Investiciono-razvojni fond, Poreska uprava, Uprava carina, Uprava za šume, Fond PIO, ZIKS,Uprava za inspekcijske poslove i Agencija za elektronske medije.

Pored toga, potrebno je da predlože i kandidate za bordove direktora u šest poslovnih subjekata u većinskom državnom vlasništvu i kandidata za generalnog inspektora u ANB-u.

To je ukupno 23 pozicije, a URA, Demos i SDP će ih podijeliti po trećinu.

Opozicioni trojac počeo je konsultacije sa lokalnim odborima i oko imena kandidata koje bi Vlada trebalo da imenuje, posebno onih u sekretarijatima u svim crnogorskim opštinama.

Njihov cilj je da kontrolišu tokove novca u lokalnim samoupravama, jer je MANS ranije utvrdio da se prije izbora troše milioni eura iz lokalnog budžeta više nego prethodnih godina.

Bonus video: