Kartoni Sanje Vlahović i Suada Numanovića kao da rade za džabe

U imovinskim kartonima ministarke nauke Sanje Vlahović i ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića ne postoji podatak o visini mjesečnih zarada
334 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2016. 08:40h

Iako se prije samo malo više od 10 dana pred članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju šef Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić pohvalio da su svi ministri na vrijeme predali imovinske kartone, do sada su dostupni samo za tri ministra i doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji bi uskoro trebalo da se vrati u Vladu i preuzme Ministarstvo finansija.

Međutim, u imovinskim kartonima ministarke nauke Sanje Vlahović i ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića ne postoji podatak o visini mjesečnih zarada.

Od njih četvoro, ministar prosvjete Predrag Bošković imao je najuspješniju godinu.

Bošković i njegova supruga u prošloj godini prihodovali su više od 43.000 eura.

Većinu toga novca zaradila je njegova supruga Stela Bošković, koja mjesečno u Sosijete ženeral banci prihoduje 2.810 eura. U odnosu na godinu ranije, njena plata je veća za 200 eura.

Bošković je, s druge strane, prijavio da je za 10 mjeseci na mjesto ministra zaradio 9.590 eura. On je u martu 2015. zamijenio gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića na mjesto ministra, a do tada je bio ministar rada i socijalnog staranja.

Oni su vlasnici dva stana - na ministra je upisan stan od 63 kvadrata, a na njegovu suprugu od 137 kvadrata. Za njih su i kreditno zaduženi - 60.000, odnosno 100.000 eura.

Bošković je prijavio ušteđevinu od 56.000, dok je prošle godine bio „jači“ za 9.000 eura.

Bošković, takođe, ima 33 odsto udjela u Gemon Consultingu, koji se bavi konsultantskim uslugama u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Raško Konjević, koga je premijer Milo Đukanović u petak veče predložio za ministra finansija u Vladi izbornog povjerenja, od hartija od vrijednosti (HOV) dobio je 1.400 eura. On ima akcije u Plantažama i Telekomu.

Prema podacima o štednji, koja je veća za 1.500 eura u odnosu na godinu ranije, može se naslutiti da je upravo novac od prodaje HOV otišao na taj račun.

U MUP-u je primao 917 eura mjesečno, a kao član Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta još 227.

Vlasnik je stana od 68 kvadrata, a od rentiranja je uzeo 5.400 eura. Kreditno je zadužen 50.000 eura, a u međuvremenu je isplaćen kredit od 15.000 eura.

Supruga Nataša radi u Fondu za zaštitu depozita i zarađuje 974 eura, 62 eura više nego što je prijavljeno 2014. Kreditno je zadužena 20.000 eura, 10.000 eura više nego godinu ranije.

Za Vlahović nema podataka ni o predavačkim angažmanima

U imovinskom kartonu za 2015. godinu Sanje Vlahović nije navedeno koliko zarađuje kao ministarka nauke, ali ni kao članica vladinog Savjeta za nauku.

Godinu ranije je kao ministarka dobijala 981 euro, a kao članica Savjeta za nauku još 221 euro.

Ministarka nije prijavila ni prihode od predavačkog rada.

U kartonu za 2014. godinu piše da je kao predavač na privatnom Univerzitetu Mediteran zarađivala od 280 do 572 eura mjesečno, a po osnovu angažovanja na drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu prosječno 230 eura mjesečno.

Tužilaštvo je prošle godine odbacilo krivičnu krijavu koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnijelo protiv ministarke Vlahović zbog sumnje da je plagirala naučni rad.

U kartonu za 2015. godinu je, međutim, navedeno da posjeduje stan u Podgorici površine 125 metara kvadratnih.

Kreditno je zadužena 125.000 eura.

Ministarka nauke je vlasnica dva automobila, navodi se u kartonu.

Numanovićev objavljeni karton bez podataka o primanjima

Koliko je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović zaradio prošle godine nije poznato, jer se ti podaci ne mogu naći u dostavljenom imovinskom kartonu za 2015.

Nije navedeno koliko dobija kao ministar ali ni kao član Mješovite komisije Vlade i Islamske zajednice. Međutim, godinu ranije je na mjestu ministra uzimao 996 eura, a 70 odsto prosječne mješecne zarade u Mješovitoj komisji.

U objavljenom imovinskom kartonu nije navedeno ni koliko zarađuje njegova supruga.

Elvidina Numanović, ljekar u Domu zdravlja, 2014. godine je zarađivala 600 eura, piše u imovinskom kartonu za tu godinu.

Ministar je vlasnik stana od 86 metara kvadratnih, a kao osnov sticanja u kartonu za 2014. godinu navedena je razmjena sa Vladom Crne Gore. On je u toj razmjeni za stan u Bijelom Polju morao da izvrši doplatu, čiji iznos nije naznačen.

Ministar je vlasnik više od sedmine kuće od 151 metar kvadratni i gotovo desetine kuće od 57 metara kvadratnih koju je naslijedio.

Numanović i njegova supruga su kreditno zaduženi ukupno 65.000 eura, koje su, kako se navodi u kartonu, podigli da bi sinu Edinu kupili stan od 46 metara kvadratnih u Podgorici.

Numanović je vlasnik 5.000 akcija u Moneti.

Bonus video: