DOKUMENT ZA INTERNU UPOTREBU

Vlada zbrinjava: Stanovi Pažinu, Kusovcu, Mustafiću, Vučinovićevoj...

Stanove dodjeljuju pomoćnicima, savjetnicima, tužiocima, zaštitnici imovinsko pravnih odnosa Crne Gore
320 pregleda 29 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.05.2016. 06:40h

Stanove od države dobili su ministar pravde Zoran Pažin, odnosno dozvoljeno mu je da  stan zamijeni većim,  ministarka bez portfelja Marija Vučinović, potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, savjetnik premijera Srđan Kusovac...

Prema saznanjima “Vijesti” iz više izvora, to su samo neki koje je Vlada krajem aprila  stambeno obezbijedila.   

Više izvora “Vijesti” kazalo je da su na spisku  i specijalni tužilac Veljko Rutović i njegov kolega iz Osnovnog tužilaštva Saša Čađenović, koji je privremeno raspoređen za Specijalno tužilaštvo.    

Stan su, prema nezvaničnim informacijama, dobile i  zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore  Dragana Đuranović i njena pomoćnica te  pomoćnica ministra finansija Ana Krsmanović, pomoćnik ministarke rada i socijalnog staranja  Goran Kuševija. 

Izvori “Vijesti” tvrde da je, osim Krsmanović,  stan dobila  još jedna savjetnica u kabinetu odlazećeg ministra finansija Radoja Žugića, ali i pomoćnici iz Direktorata za zakonodavstvo.      

Isti sagovornici kazali su da je na sjednici Vlade,  održanoj 21. aprila,  planirano da se podijeli 19 stanova, ali da nije svaki dobio novog vlasnika. Navodno, nekoliko stanova pod sporom je zbog žalbi.

Dokument o raspodjeli stanova nije objavljen nakon sjednice Vlade, već je na njega stavljena oznaka da je za internu upotrebu. 

Navodno, najnovijom odlukom Vlada je ministru Pažinu omogućila da  stan zamijeni većim. Prema podacima iz imovinskog kartona on u Podgorici posjeduje stan od   73  kvadratna metra. Na taj stan upisana je hipoteka u korist Vlade. Pažin ima i stan u Budvi, površine  47 kvadratnih metara. 

Ministar pravde nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”, ni na SMS poruke  o najnovijoj  raspodjeli stanova.

Ministarka bez portfelja u Vladi Mila Đukanovića, Marija Vučinović nema nepokretnu imovinu prijavljenu na svoje ime. Na ime njenog supruga upisan je  stan od  139 metara kvadratnih u Tivtu i porodična kuća u Lepetanima od 135 kvadratnih metara.

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative nije htjela da komentariše rješavanje svog stambenog pitanja.  

“Ne mogu vam ništa reći. Kad nešto budem zvanično imala možemo se čuti”, odgovorila je  Vučinović. 

Nakon što mu je postavljeno pitanje da li je od Vlade dobio stan i zašto,  Čađenović je kazao  da nema nikakav komentar.

Tužilac Čađenović, prema podacima iz imovinskog kartona, nema prijavljenu imovinu. 

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović, prema podacima iz imovinskog  kartona, nema prijavljene nepokretnosti. U posljednjem kartonu je upisano da je njen mjesečni lični dohodak  1.512 eura. 

“Vijesti” su je kontaktirale, a ona je SMS  porukom  javila da je u Zagrebu. 

Kada joj je poslata  dodatna poruka o tome zašto je kontaktirana, ona  nije odgovarala.   Žugićeva pomoćnica  Ana Krsmanović vlasnik je osamnaestine kuće od 100 kvadratnih metara u Nikšiću, a na ime njenog supruga je prijavljen stan u Podgorici  od  62 metra kvadratna.   

Đukanovićev savjetnik Srđan Kusovac, vlasnik je polovine   stana od 50 kvadrata u Pragu. Prema podacima iz njegovog posljednjeg imovinskog kartona 50 odsto tog stana upisano je na njegovu suprugu.     Kusovac sinoć nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” da li je dobio stan i čime ga je zaslužio. 

“Sav materijal sa svih sjednica Vlade koji je trebalo da bude objavljen je objavljen. Nema ništa što je trebalo da bude objavljeno, a da nije objavljeno”, kazao je Kusovac. Informacije u najnovijoj raspodjeli stanova nijesu se  mogle zvanično dobiti od Vlade. 

“Vijesti” su, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, od predsjednika Vladine komisije za stambena pitanja i ministra prosvjete Predraga Boškovića 22. aprila tražile  odgovore  u vezi najnovije raspodjele stanova i novca za rješavanja stambenih pitanja državnih službenika. 

Na pitanja za koliko je osoba Vlada obezbijedila pomoć i ko su  - njihova imena i prezimena, ali i koliko je novca iz budžeta opredijeljeno za tu namjenu,  Bošković nije odgovorio do isteka zakonskog roka. 

Od Boškovića je traženo i da, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, omogući uvid u dokumentaciju i fotokopiranje podataka o tome kome je sve Vladina Komisija za stambena pitanja, kojom predsjedava, od sticanja nezavisnosti do danas pomogla i na koji način da riješi stambeno pitanje. 

Mustafić smatra da je zaslužio da mu država kupi  stan

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić( Bošnjačka stranka)  koji  u imovinskom kartonu nema prijavljenu  imovinu na svoje ime  kazao je “Vijestima”   da je od Vladine komisije tražio  da mu se pomogne da riješi stambeno pitanje.

“Nezvanično sam čuo da sam dobio stan u Podgorici, ali zvanično me niko o tome nije obavijestio. Živim  sa suprugom i djecom, zajedno sa roditeljima, u porodičnoj kući u Baru koja je izgrađena prije više od 45 godine. Drugu imovinu nemam. Smatram zahtjev opravdanim, jer  su na isti način rješavana stambena pitanja drugim funkcionerima, shodno zakonu i uredbi”, kazao je Mustafić.

Mustafiću Skupština plaća stan u Podgorici, u kom on, kako je ranije rekao, ponekad prespava. 

Upitan da li koristi smještaj koji parlament plaća poslanicima koji žive van Podgorice, on je ranije kazao da “prespava samo ponekad kada se rad u parlamentu oduži i traje do kasno uveče”.

Preporučujemo za Vas