Samo za Bošnjakinje nema novca?

“Ako nastave iz Podgorice da se ovako ponašaju, svi ćemo izaći na ulice. Ako nastave da se prave ludi, krenućemo sa radikalnijim aktivnostima”...
78 komentar(a)
Rožaje (Novine)
Rožaje (Novine)
Ažurirano: 07.05.2016. 18:47h

Rožajski odbor Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) ocijenio je da se Zakon o naknadama majkama troje i više djece primjenjuje selektivno i da se njime krše ustavna prava građana, a na štetu Bošnjaka.

Na osnovu podataka koje su objavile nevladine organizacije - do 15. marta zahtjev za doživotnu naknadu podnijelo je 1.636 Rožajki.

“Do sada su pozitivno rješena 623 zahtjeva, odbijeno je 11, a čak oko 1.000 se vode kao sporna. Ovo govori da se pokušava na isti način raditi sa Rožajama kao i 2015. godine, kada su bili sporni građani Rožaja tokom uvođenja socijalnih kartona. Masovno su ih uklanjali sa materijalnog i socijalnog davanja, što ih je podstaklo da odlaze za Njemačku i da se u toj državi prijavljuju na azil”, piše u saopštenju BDZ.

Iz te partije su pitali ko pokušava oko 1. 000 majki da ostavi bez naknade “koja im po zakonu pripada” i pozvali Ministarstvo rada i socijalnog staranja da hitno riješi taj problem i tako dokaže da se ne radi o vjerskoj diskriminaciji.

“Sumnjamo, s obzirom na to da je Rožaje na prvom mjestu u državi po stopi nataliteta, da nekom to smeta jer kako drugačije objasniti da se jedino u rožajskom Zavodu za zapošljavanje pogubi dokumentacija koja dokazuje da su se majke uredno javljale Birou rada. Kako se to nije desilo u drugim opštinama u Crnoj Gori”, konstatovali su iz BDZ.

Oni su pitali i gdje su sada oni koji navodno zastupaju interese bošnjačkog naroda, da stanu iza majki i pomognu im da ostvare svoja prava: “A ne samo da šute i progovore kada im šef iz Podgorice to naredi”.

Iz BDZ su pozvali majke da ne odustaju od borbe za zakonska prava.

„Ako nastave iz Podgorice da se ovako ponašaju, svi ćemo izaći na ulice. Ako nastave da se prave ludi, krenućemo sa radikalnijim aktivnostima, ali sigurno da nećemo stalno ćutati na svako ugrožavanje Rožaja i naših sugrađana, kao da smo mi Bošnjaci građani trećeg reda i da nama ne treba da pripadne ništa i ako su nam sve firme opljačkali i pogasili čime su nas doveli na rub siromaštva”, saopštili su iz BDZ.

Majke zakazale protest za srijedu, traže pomoć od vrhovnog tužioca

Nezadovoljne selektivnom primjenom Zakona, neke od majki koje ne mogu ostvariti pravo na naknadu najavile su da će u srijedu organizovati protest ispred Zavoda za zapošljavanje.

Objašnjeno je da će tada uputiti javni apel vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da preispita ko i zbog čega ne poštuje Zakon i ko je i zbog čega pogubio dokumentaciju koja im je potrebna da ostvare prava.

Bonus video: