Rudović: Uskoro kandidat za ministra poljoprivrede

Rudović je ocijenio da je Đukanović uradio ono što je bio dogovor dijela opozicije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), uz želju, kako je rekao, da i SNP bude dio Sporazuma, ali na ravnopravnim osnovama
56 pregleda 43 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 07.05.2016. 10:55h

Demos, URA i Socijaldemokratska partija (SDP) predložiće kandidata za ministra poljoprivrede u prelaznoj vladi izbornog povjerenja, nakon što je to odbila Socijalistička narodna partija (SNP), kazao je funkcioner URE, Neđeljko Rudović.

Premijer Milo Đukanović, na osnovu dogovora sa Demosom, URO-m i SDP-om, uputio je Skupštini predlog da za potpredsjednika Vlade bude izabran Milenko Popović, za ministra unutrašnjih poslova Goran Danilović, za ministra finansija Raško Konjević, a za ministra rada i socijalnog staranja Boris Marić.

Rudović je ocijenio da je Đukanović uradio ono što je bio dogovor dijela opozicije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), uz želju, kako je rekao, da i SNP bude dio Sporazuma, ali na ravnopravnim osnovama.

"I poštujući ono što je smisao Sprazuma, a to je kontrola predizbornih zloupotreba i obezbjeđivanje uslova za fer i demokratske izbore, a ne sprovođenje stranačkih programa i traženje mjesta za svoje funkcionere", rekao je Rudović novinarima u Budvi.

On je ocijenio da bi što prije trebalo održati sjednicu parlamenta na kojoj će biti izabrani predstavnici opozicije u prelaznoj Vladi izbornog povjerenja.

"Oni tamo neće biti da bi vodili bilo kakve progamske politike Vlade nego da bi kontrolisali i da bi se bavili zaustavljanjem kupovine glasova odnosno blokiranjem mehanizama koje je DPS koristio za kupovinu glasova", kazao je Rudović.

On je rekao da će Demos, URA i SDP vrlo brzo poslati predlog za ministra poljoprivrede.

"Ovih pet mjeseci opozicija, koja namjerava da svoju ulogu kontrolora ispuni na najbolji mogući način i da stvori pretpostavke za mirnu tranziciju vlasti, daće sve od sebe", poručio je Rudović.

On je naveo da je moguće da i ministar poljoprivrede bude nestranačka ličnost, ali da to još nije dovoljno poznato.

"Postoji i takva mogućnost. U svakom slučaju iako su nestranačke ličnosti, URA i Demos i SDP odgovorni su za njihovo djelovanje i stoje iza njih u punom kapacitetu", rekao je Rudović.

On je ocijenio da bi bilo korisno da SNP delegira svoje predstavnike za kontrolu u državnom aparatu - zavodima, upravama fondovima.

"Na osnovama koje smatramo pravednim, a to je da četiri opozicione partije delegiraju po jednu četvrtinu svojih predstavnika", kazao je Rudović.

On je poručio da će to biti otvorena mogućnost za SNP, a da je na njima da odluče da li žele ili ne.

Rudović je rekao da SNP mora shvatiti da njeni ljudi u novom modelu prelazne vlade nijesu tamo da ispune politiku SNP-a.

"Niko ne gubi identitet ali mi nijesmo tamo da bi sprovidli partijske programe. Cilj nam je da sprečavamo kupovinu glaslova i da blokiramo takve mehanizme DPS-a. Ako SNP misli da je to pravi pristup onda su i oni dobrodošli", poručio je Rudović.

Bonus video: