Skupština u ponedjeljak o Sporazumu, novim ministrima, smjeni Krivokapića

Premijer Milo Đukanović parlamentu je dostavio listu sa imenima opozicionih ministara koje su predložili SDP, Demos i URA, bez predloga za ministra poljoprivrede jer DPS nije moga da se dogovori sa SNP-om koji je tražio dva mjesta u Vladi
87 pregleda 37 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2016. 10:15h

Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore biće održana 9. maja, sa početkom u 12.00 sati.

Pored te tačke na dnevnom redu sjednice su predlog za razrješenje i izbor članova 40. Vlade Crne Gore, kao i predlog za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Premijer Milo Đukanović sinoć je parlamentu dostavio listu sa imenima opozicionih ministara koje su predložili SDP, Demos i URA, bez predloga za ministra poljoprivrede jer DPS nije moga da se dogovori sa SNP-om koji je tražio dva mjesta u Vladi.

Iz Vlade je sinoć saopšteno da je Đukanović dostavio predlog za razrješenje dva i izbor četiri člana 40. Vlade. Među predlozima za razrješenje nema ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.

"Premijer Milo Đukanović je predložio razrješenje dr Radoja Žugića sa funkcije ministra finansija i Zorice Kovačević sa dužnosti ministra rada i socijalnog staranja i izbor u članove 40. Vlade: prof. dr Milenka Popovića, na dužnost potpredsjednika Vlade, Gorana Danilovića, na dužnost ministra unutrašnjih poslova, mr Raška Konjevića, na dužnost ministra finansija i Borisa Marića na dužnost ministra rada i socijalnog staranja” saopšteno je iz Vlade.

Izvor “Vijesti” uključen u pregovore rekao je da je DPS juče u toku dana održao konsultacije i sa predstavnicima SDP-a, URA i Demosa, kao i sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, sa kojim nije uspio da se dogovori oko funkcija. Milić je tražio da njegova partija dobije ministarstvo finansija i ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je juče rekao da se o ministarstvu finansija ne može pregovarati. Iz Vlade je saopšteno da je u dopisu dostavljenom Skupštini premijer naveo da je na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 27. januara godine, nakon izglasavanja povjerenja Vladi, ponudio opozicionim političkim subjektima ulazak u Vladu, radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces.

"Nakon višemjesečnog političkog dijaloga i potpisivanja Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore 26. aprila ove godine, jedan broj opozicionih političkih subjekata potpisnika Sporazuma, predložio mi je kandidate za članove Vlade, čime su se stekli uslovi da predložim promjene u sastavu 40. Vlade Crne Gore“ navodi se u dopisu.

Bonus video: