Vujanović: Crna Gora što prije da bude članica NATO-a

“Ovo jeste osjetljiv period sa mnogim globalnim izazovima, ali i period u kome politika proširenja pokazuje da na te globalne izazove odgovara na odgovoran način”, rekao je Vujanović na šestom 2BS Forumu u Budvi
12 komentar(a)
forum 2BS, Foto: Vuk Lajović
forum 2BS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.05.2016. 12:14h

Slovenački parlament će već u junu ratifikovati crnogorski Protokol o pridruživanju NATO-u, dok će hrvatski Sabot to učiniti što je prije moguće. To su na završnici šestog BS Foruma u Bečićima poručili predsjednik Slovenije Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na panelu, čiji je domaćin bio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Raduje me što će Crna Gora dobiti vrlo poziv za punopravno članstvo u NATO. Od velike važnosti je kakav će biti proces ratifikacije te odluke. Koliko znam, od Vlade i Parlamenta, mi ćemo to uraditi u junu. Pozvaćemo predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kao prijatelja da dođe u Slovenije i bude prisutan na ratifikaciji. Od velike je važnosti da svih 28 zemalja, što brže ratifikuje protokol, jer se bezbjedonosnan situacija mijenja, pogoršava”, kazao je Pahor.

On je upozorio da treba sve učiniti da ne bi došlo do bezbjednosnih Zapadnom Balkanu .

“Do sada do toga nije došlo, ali treba svim raspoloživim inicijativama uraditi da ne dođe do bezbjednosnih problema na Zapadnom Balkanu. Trebamo svim inicijativama i saradnjom da uradimo da do toga ne dođe”, kazao je Pahor.

Hrvatska predsjednica uvjerena je da će Sabor ratifikovati pristupni protokol Crne Gore što je moguće prije.

“Lično ću se za to zalagati”, kazala je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da će Protokol biti potpisan 19. i 20. na Ministarskom sastanku , uvjerena da će biti ratifikovan što prije od svih država članica.

“Crna Gora na taj način će dati novi zamah reformskim procesima, ispunjavanju kriterijuma i dati primjer drugim državama u Jugoistočnoj Evropi", kazala je hrvatska predsjednica.

Ona je uputila savjet crnogorskom kolegi, da je potrebno raditi da se razbiju predrasude o NATO, koje su bile i u Hrvatskoj prije pristupanja.

“Znam da u Crnoj Gori postoje osjećaji vezani za nedavnu prošlost. Postojali su i u Hrvatskoj, ali na drugačiji način. Treba se okrenuti budućnosti. Razbiti one predrasude koje su bile kao i u Hrvatskoj, a to je da će momci i djevojke iz Crne Gore apsolutno morati ići u misije, koje će odrediti neko drugi, da će NATO tražiti otvaranje vojnih baza u Crnoj Gori.. To su sve predrasude. Ali, isto tako međunarodna zajednica mora shvaitit, ono što se dogodilo u Hrvatskoj, da je prava podrška članstvu u NATO narasla tek kada je Hrvatska postal članica, I kada su građani u praksi shvatili, da su to zaista bile predrasude, a da smo dobili prednosti “, kazala je hrvatska predsjednica.

Uvjeren da će sve države članice brzo ratifikovati pristupni protokol, crnogorski predsjednik, Filip Vujanović je kazao da je važno da Crna Gora postane članica NATO što prije kako bi se vidjelo da se prihvataju, poštuju i valorizuju reforme u oblasti odbrane i ukupnog društva.

“Ovo jeste osjetljiv period sa mnogim globalnim izazovima, ali i period u kome politika proširenja pokazuje da na te globalne izazove odgovara na odgovoran način”, kazao je Vujanović.

Prevlaka neće biti smetnja ratifikaciji crnogorskog protokola

Hrvatska predsjednica kazala je da ne vjeruje da će pitanje Prevlake biti smetnja da Hrvatska ratifikuje Protokol.

"Dogovorili smo se da nastavimo sa tim procesom. Trenutno imamo privremeni režim koji funkcioniše od 2003. . Zaista je vrijeme da riješimo to pitanje. Granična pitanja se rješavaju prilično dugo jer su osjetljiva.", kazala je Grabar Kitarović novinarima u Budvi.

Vujanović je naglasio da pitanje Prevlake nije opteretilo odnose dvije države, te pokazalo je da se možem postići sporazum o jednom osjetljivom pitanju.

"Radujeme poruka predsjednice Hrvatske da učinimo dodatani napor da pronađemo dogovor. U Crnoj Gori će Hrvatska imati iskrenog partnera za to, sa neusmnjivom zajedničkom namjerom da ispitamo sve mogućnosti da dođemo do dogovornog rješenja ", kazao je Vujanović i dodao da ukoliko ne dođe do dogovora da zajedno idu ka međunarodnom posredništvu.

Bonus video: