Đukanović: Crna Gora naredne godine postaje članica NATO

Na Samitu NATO-a u Varšavi, kako je kazao, prvi put će za istim stolom biti i Crna Gora, kao pozvana zemlja
25 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.05.2016. 14:15h

Premijer Milo Đukanović uvjeren je da će Crna Gora u maju naredne godine postati punopravna članica NATO.

Osvrćući se na postignuća koje je Crna Gora uradila tokom proteklih deset godina od svoje nezavisnosti, Đukanović je na otvaranju 2BS Foruma u Bečićima, kazao da je poziv za članstvo u NATO u protekloj deceniji jedna od “najznačajnijih uspjeha Crne Gore”.

“Ubijeđen sam da će člansto u NATO biti snažan vjetar u leđa Crnoj Gori i na polju evropskih integracija”, kazao je Đukanović i dodao da će potpisivanjem Pristupnog protokola Crna Gora biti korak bliže formalnom članstvu.

„Uvjeren sam da će saveznici prepoznati naše napore i bez zastoja ratifikovati protokol, te da će Crna Gora 2017. postati članica NATO-a. Crna Gora će nastaviti sa predanim i odgovornim ispunjavanjem preostalih obaveza u oblasti vladavine prava, jačanja javne podrške, kao i ozbiljnim pripremama u vojno-odbrambenom sektoru za članstvo u Alijansi“, kazao je Đukanović.

Na Samitu NATO-a u Varšavi, kako je kazao, prvi put će za istim stolom biti i Crna Gora, kao pozvana zemlja.

On je ubijeđen da će članstvo Crne Gore u NATO u velikoj mjeri doprinijeti stabilnosti regiona I time cjelokupne Evrope.

“Istorijski gledano, to je bio slučaj i sa svim prethodnim proširenjima NATO, posebno ako govorimo o period nakon pada Belinskog zida. Smatram zato da politika otvorenih vrata i danas ima nesmanjen značaj. Kao buduća članica, Crna Gora će se zalagati da vrata NATO-a ostanu otvorena za sve zemlje koje to žele”, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je “ Balkan i dalje nedovršen posao”.

“Pozitivan trend je evidentan i treba ga održavati i konstantno ohrabrivati. Jer, nema balkanske a time ni evropske stabilnosti , bez potpune integracije Zapadnog Balkana u evropske i evroatalnske strukture. Razumijemo da je EU trenutno u preispitivanju dosadašnje arhitekture u procesu konsolidovanja, rješavanja teških problema ugovoržavanja njenih spoljnih granica. Bez obzira na sve te prioritete, mora se stalno imati u vidu da dugoročno ne može biti evropske stabilnosti ni konkurentnosti bez ujedinjenja Evrope oko toga cilja. Svaka alternativa integraciji, nas vraća u prošlost i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koje smo napravili”, kazao je Đuknović.

On je kazao da je članstvo u NATO i EU za jednu malu, balkansku zemlju, kao što je Crna Gora, jedini logičan izbor, put koji vodi održivoj i dugoročnoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu.

Čestitajući Crnoj Gori na pozivu da postane članica NATO, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Maragaret Uehara je kazala da je napravljena istorijska pravda ovog puta.

“Za samo dvije nedjelje premijer Đukanović će potpisati protokol o pristupanju, nakon čega će ulijediti učešće Crne Gore na samitu u Varšavi. Ovaj uspjeh koji je Crna Gora postigla, zaslužuje da bude proslavljen”, kazala je Uehara.

Osvrćući se na reforme koje je sprovela Crna Gora na putu ka članstvu u NATO, Uehara je kazala da građani moraju da imaju povjerenja da će biti pravilno tretirani.

“Vladavina zakona znači mnogo više od postojanja zakona na papiru. To znači da treba pokazati konkretne rezultate koji će građanima pokazati da niko nije izvan zakona. Zato me ohrabio način na koji rade Vrhovni i specijalni državni tužilac. Mi ćemo pružiti dalju podršku jačanju demokratskih institucija u Crnoj Gori”, kazala je Uehara.

Predsjednik Atlanskog Savjeta Savo Kentera kazao je da je Crna Gora postala primjer drugima zemljama.

“Primjer kako jedna mala zemlja koja prolazi koz period tranzicije, kada postoji jaka politička volja , kada se naprno radi na ispunjavnju partnerskih ciljeva, kada se zaista vjeruje u ono čemu stremite , da je sve moguće I da ništa nije nedostižno”, kazao je Kentera.

Bonus video: