Đukanović: Ako se opozicija do večeras ne dogovori, sam ću predložiti ministre

Đukanović je kazao da će tokom dana razgovarati sa predstavnicima opozicije
53 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2016. 13:05h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će on sam večeras predložiti imena ministara za Vladu izbornog povjerenja, ako se opozicija do tada međusobno ne dogovori.

Đukanović je dodao da ga na to obavezuje Ustav i kazao je da će tokom dana razgovarati sa predstavnicima opozicije.

Đukanović je kazao i da će do večars uputi predlog parlamentu sa litom kndidata za ministre u Vladi izbornog povjerenja.

"Prije par dana sam najavio da ću sačekati predloge iz opozcionih partija. Ti predlozi su došli, nažalost nijesu onakvi kakvi smo ih svi očekivali. Dakle, nije u pitanju jedinstvena lista, već su u pitanju dvije liste. Ostao je još jedan dio posla koji treba da obavim ja. To sam počeo da obavljam, razgovori sa jednom i drugom stranom u opozciji su u toku i očekujem da ću završiti , kako bi uputio Skupštini predlog”, kazao je Đukanović nakon otvaranja šestog 2BS Foruma u Bečićima .

On je podjestio da su Demos, Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija (SDP), kao i Socijalistička narodna partija (SNP) poslali svoje predloge za ministre, navodeći da su u toku razgovori "sa jednom i drugom stranom".

"Očekujem da ću ih završiti tokom dana da bi ih do kraja dana uputio parlamentu", rekao je Đukanović.

On je kazao da SNP smatra potpisinicom sporazuma.

"Od početka procesa smo kazali da je otvoren za sve. Respektukujemo okolonost da su tri druge stranke URA, Demos i SDP, koji dan ranije potpisali sporazum, da je Pozitivna Crna Gora bila inicijator tog sporazuma , ali respektuejm i SNP, koji je sa par dana zakašnjenja odlukom svojih organa odlučila da potpiše sporazum. Sve me to raduje, kakav god bio epilog u pogledu izbora Vlade, mislim da je potpisivanje sporazuma, koji ima vrlo jasne odredbe, veoma dobra okolnost za demokratski razvoj Crne Gore", poručio je Đukanović.

Upitan da li se može desiti da predloži kandidate za ministre sa obje liste, Đukanović je kazao da je to sve u domenu njihove odluke.

"Ne mogu ih navoditi da poštuju neka njihova ranija opredjeljenja. Kada to kažem, mislim da su cjelokupnu javnost i mene zatrpavali koliko do juče, svojom čvrstom namjerom da prošire krug opozcionih partija, koje će potpisati sorazum, koje će participirati u Vladi. U međuvrmenu je došlo do nesprazuma među njima, i ja se tome zaista ne radujem. Nisam od onih koji se sa pozicije vlasti radujeu nesporazumima u opozciji, da se tome radujm, ne bih preduzimao ovaj korak. Otvorio sam vrata Vlade opozciji, sa namjerom da što više opozcionih partija prođe kroz ta vrata. Prema tome najviše bi volio da su se oni dogovorili. Ali, oni se nijesu dogovorili, sada ja moram da uradim ono što je ustavna nadležnost premijera. Uradiću to do večeras. Kakvi će biti njihovi koraci, nakon toga, to je stvar njihovih političkih odluka, treba da promisle sa stanovišta svojih interesa i sa stanovišta odgovornosti njihovih partija za demokratski razvoj Crne Gore", kazao je Đukanović.

DF neodgovoran i nekulturan

Ponovivši da DF nikada nije ni trebalo da izađe iz Skupštine, Đukanović je način na koji su poslanici DF-a ulazili u Skupštinu, ocijenio prilično neodgovornim i nekulturim odnosom prema institucijama države

Manji incident se desio u Skupštini prekjuče oko 12 časova, kada su poslanici Demokratskog fronta ulazili u zgradu Parlamenta..

"Nije policija tamo zato što ona to želi, već zato što je to njena obaveza da obezbijedi uredan rad parlamenta. Ako već policija procjenjuje da treba da izvrši određene kontrole, onda nam ne preostaje ništa do da svi, kao građani Crne Gore, a posebno mi kao nosioci vlasti se povinujemo takvoj procjeni nadležnog državnog organa ", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima "okolnost da jedan broj ljudi sebe smatra toliko važnim da može da se na onakav način odnosi prema institucijama uključujući i crnogorsku policiju, govori o njihovoj neodgovornosti i nedobonamjernosti".

"Na sreću to nije nešto što može iole da ugrozi Crnu Goru. Vidio sam i napise u štampi koji su to predstavili kao bog zna kakvu oposnost od pripadnika, ovog ili onog bataljona. Sve su to besmislice, sve je to jedna ružna prošlost Crne Gore na koju je stavljena tačka. Ako iko ima iluziju u ovoj ili izvan ove zemlje, da sa tim reliktima ružne prošlosti može da na bilo koji način da naudi Crnoj Gori to je katastrofalan previd", poručio je Đukanović.

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće evropskoj stabilnosti

Đukanović je poručio da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti evropskoj stabilnosti i da će Crna Gora osigurati da vrata Alijanse ostanu otvorena za region.

On je na otvaranju šestog 2BS Foruma u Budvi kazao da je poziv Crnoj Gori jedno od njenih najvećih dostignuća decenije i da vjeruje da ce dati vjetar u leđa integraciji u Evropsku uniju.

Đukanović je kazao da će na samitu NATO-a u Varšavi biti razmatrane glavne bezbjednosne teme na najvišem nivou i da će Crna Gora biti prvi put biti za stolom kao pozvana zemlja.

"Vjerujem da saveznici prepoznaju naše napore i da će brzo ratifikovati protokol, te da će Crna Gora 2017. postati članica NATO-a. Formula našeg uspjeha je što naši partneri i prijatelji podržavaju naše ambicije i reformske napore u promovisanju demokratije", rekao je Đukanović.

Na otvaranju Foruma, pored Đukanovića, govorili su i predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera, i američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara.

Bonus video: