U Budvi Forum o međunarodnoj i regionalnoj bezbjednosti

Na otvaranju će govoriti predsjednik Vlade, Milo Đukanović, predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera, i američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara
64 pregleda 2 komentar(a)
2BS Forum, Foto: Screenshot (YouTube)
2BS Forum, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.05.2016. 05:54h

Forum To Be Secure (2BS), koji će se baviti najvećim izazovima i prijetnjama po međunarodnu i regionalnu bezbjednost u ovoj deceniji, počeće danas u Budvi.

Na šestom forumu, čiji je naziv „Globalna sigurnost – izazovi i odgovori“, diskutovaće se o budućnosti NATO-a, izbjegličkoj krizi, odnosu Rusije sa zapadom, izborima u Americi i uticaju na američku spoljnu politiku, kao i o globalnim i regionalnim bezbjednosnim pitanjima koji su od značaja za saveznike i partnere uoči predstojećeg samita Alijanse u Varšavi.

Na otvaranju će govoriti predsjednik Vlade, Milo Đukanović, predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera, i američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara.

Uvodni govor za prvi panel će održati zamjenik Generalnog sekretara NATO-a, ambasador Aleksander Veršbov, a za drugi panel ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavašoglu.

U petak će biti održani i paneli "Od Velsa do Varšave: usmjeravanje NATO kroz burne vode transatlanske bezbjednosti", "Evropska unija i jugoistočna Evropa: neuspješna zaštita granica", "Geopolitičko buđenje Rusije – igrač koji mijenja tok igre".

Drugog dana 2BS Foruma će, na predsjedničkoj diskusiji "Zajednička bezbjednost = zajednička odgovornost", govoriti predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor.

Nakon uvodnih riječi, planirana su dva panela "Izbori u Americi – možemo li da očekujemo promjenu u spoljnoj politici Amerike?", kao i "Suočavanje sa ISIL – jedan od najvećih izazova?"

Bonus video: