Balog: Napredak Crne Gore veoma vidljiv

Balog je potvrdio da će Mađarska nastaviti da podržava Crnu Goru u težnjama ka punopravnom članstvu u Alijansi, izražavajući uvjerenje da je naša zemlja već spremna za taj status
3 komentar(a)
2BS Forum, Foto: Screenshot (YouTube)
2BS Forum, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.05.2016. 19:34h

Napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama veoma vidljiv, a zapažen je i njen doprinos globalnom miru i stabilnosti, ocijenio je direktor za bezbjednosnu politiku i neproliferaciju Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Ištvan Balog.

Balog se večeras, u okviru To Be Secure Foruma (2BS Forum) koji je počeo u Budvi, sastao sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Mašulović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države, uz očekivanje da će Mađarska nastaviti da pruža podršku intenziviranoj komunikaciji između Crne Gore i Alijanse.

“On je informisao Baloga o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u okviru pristupne faze NATO integracija, kao i o daljim koracima u reformi Vojske Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Mašulović je naglasio da će Crna Gora i ubuduće biti posvećena saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, u cilju zajedničkog suočavanja sa bezbjednosnim izazovima koji prijete narušavanju stabilnosti i prosperitetu međunarodne zajednice.

Balog je potvrdio da će Mađarska nastaviti da podržava Crnu Goru u težnjama ka punopravnom članstvu u Alijansi, izražavajući uvjerenje da je naša zemlja već spremna za taj status.

“Po njegovim riječima, napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama je veoma vidljiv, kao što je takođe zapažen doprinos Crne Gore globalnom miru i stabilnosti, te napori koje naša zemlja ulaže u reformu sistema odbrane”, navodi se u saopštenju.

Đukanović otvara 2BS Forum

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović govoriće 6. maja na otvaranju Međunarodnog To Be Secure (2BS) Foruma, koji će naredna dva dana biti održan u hotelu Splendid u Budvi.

Pored Đukanovića, na otvaranju Foruma govoriće i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Ovogodišnji 2BS Forum biće fokusiran na teme budućnosti NATO-a, izbjegličku krizu, odnos Rusije sa Zapadom, izbore u Americi i uticaju na američku spoljnu politiku, ISIS-u, kao i na globalna i regionalna bezbjednosna pitanja koji su od značaja za saveznike i partnere uoči predstojećeg samita NATO-a u Varšavi, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Uvodni govor za prvi panel pod naslovom "Od Velsa do Varšave: Usmjeravanje NATO kroz burne vode transatlantske bezbjednosti", održaće zamjenik Generalnskog sekretara NATO-a Aleksander Veršbov, a za drugi panel na temu "Evropska unija i Jugoistočna Evropa: neuspješna zaštita granica?" imaće ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.

Drugog dana 2BS Foruma, 07. maja, biće održana predsjednička diskusija pod naslovom "Zajednička bezbjednost - zajednička odgovornost", na kojoj će govoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Bonus video: