Bošnjačka stranka: Kad fali fotelja u opštini, osnuju agenciju

“Pored Sekretarijata za urbanizam i uređenje prostora i Direkcije za igradnju grada, suludo je bilo formirati još jednu budžetsku jedinicu u trenutku kada Opština nije u stanju ni da redovno izmiruje zarade"
25 komentar(a)
Emir Kurtagić, Foto: Facebook
Emir Kurtagić, Foto: Facebook
Ažurirano: 05.05.2016. 17:11h

Na mjesto vršioca dužnosti direktora novoformirane rožajske Agencije za projektovanje i razvoj postavljen je Emir Kurtagić - zet predsjednika rožajske Opštine Ejupa Nurkovića i sinovac šefa Skupštine Huseina Kurtagića.

Više izvora iz Bošnjačke stranke tvrde da je na tu funkciju postavljen bez raspisanog konkursa i da ne ispunjava zakonom propisane uslove za tu funkciju.

Neki od sagovornika “Vijesti” tvrde da je i Agencija osnovana samo kako bi Kurtagić dobio rukovodeću poziciju.

“Pored Sekretarijata za urbanizam i uređenje prostora i Direkcije za igradnju grada, suludo je bilo formirati još jednu budžetsku jedinicu u trenutku kada Opština nije u stanju ni da redovno izmiruje zarade. To bi jedino bilo opravdano ukoliko bi se ugasila makar jedna od već postojećih jedinica, što je negdje i imao u planu predsjednik Nurković, ali mu stranački organi to nijesu dozvolili”, tvrdi izvor “Vijesti”.

U okviru nove sistematizacije, gradonačelnik je, tvrdi sagovornik iz BS-a, želio između ostalog da ugasi Sekretarijat za urbanizam, ali je Izvršni odbor BS odbio da razmatra takav predlog reorganizacije, ocjenjujući ga neprihvatljivim.

Tako je formiranjem Agencije za projektovanje i razvoj došlo do preklapanja poslova sa Sekretarijatom za urbanizam i Direkcijom za izgradnju.

Agencija je osnovana odlukom Skupštine, na sjednici 28. januara.

Tada je rečeno da će ona poslovati kao društvo sa ograničenom sposobnošću i izrađivati planska dokumenta koja se donose u jedinicama lokalne uprave u skladu sa programom planiranja i uređenja prostora, kao i tehnička dokumentacija za izgradnju i rekonstrukciju objekata koji se finansiraju iz sredstava Opštine Rožaje.

Planirano je da Agencija kontroliše građenje objekata i obavlja poslove za realizaciju lokalne investicione politike.

„Očigledno je da je gradonačelnik Nurković za poslove gdje je zapravo najviše para, imao povjerenja jedino u nekom sebi bliskom, ali to otvara i mnoge druge teme kao što su razne finansijske malverzacije u koje niko osim porodice neće imati uvid. A to je, pored nepotizma, i najopasnija stvar u cijelom postupku”, ocijenio je visoki funkcioner BS, koji tvrdi da je zbog takvih Nurkovićevih postupaka došlo do rascjepa u stranci jer mnogi smatraju da su brojne gradonačelnikove odluke zasnovane na porodičnim potrebama.

Kurtagić je kraće od dvije godine radio kao službenik u Direkciji za izgradnju grada i nema tri godine radnog iskustva na rukovodećim mjestima, što zakon predviđa za obavljanje direktorske funkcije.

Iz kabineta predsjednika Opštine nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, a od Kurtagića nije bilo moguće dobiti komentar.

Bonus video: