Guranje i gužva zbog procedure

Do incidenta je došlo kada je potpredsjednik parlamenta iz DF-a odbio da se podvrgne kontroli na ulazu
79 pregleda 51 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.05.2016. 05:24h

Iz Skupštine su, povodom incidenta između poslanika Demokratskog fronta i policijskog obezbjeđenja, „Vijestima“ kazali da su juče kontrolisani svi poslanici, u skladu sa procedurom.

Do incidenta je došlo kada je potpredsjednik parlamenta iz DF-a odbio da se podvrgne kontroli na ulazu.

“Prema informacijama dobijenim od Službe obezbjeđenja juče su kontrolisani svi poslanici, u skladu sa procedurom propisanom Pravilnikom o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine, na osnovu koga su sva lica pri ulasku u zgradu Skupštine dužna da se podvrgnu propisanoj kontroli i da na zahtjev ovlašćenog lica Službe obezbjeđenja pokažu legitimaciju, elektronsku identifikacionu karticu, ili ličnu ispravu,” naveli su iz parlamenta.

Nakon što su poslanici DF-a, jedan po jedan ulazili u parlament i ostavljali lične stvari na uvid obezbjeđenju i prolazili kroz detektor metala, pri ulasku potpredsjednika Skupštine nastalo je guranje sa obezbjeđenjem jer on nije ostavio lične stvari pored detektora, što je redovna procedura pri ulasku u parlament. Ta procedura se, ipak, rijetko poštuje kada poslanici ulaze u parlament.

Izvor “Vijesti” iz policije rekao je da je u pitanju standardna procedura, “koja je juče bila pojačana zbog punog prisustva poslanika, čega odavno nije bilo”, te da nisu imali informacije da će se nešto loše desiti.

Nakon što je došlo do “koškanja” potpredsjednika parlamenta i obezbjeđenja, umiješali su se i poslanici DF-a, a poslanik Milan Knežević je sa leđa odvukao jednog od pripadnika obezbjeđenja. Tenzija se ubrzo spustila, a nakon vike i guranja svi poslanici DF-a ušli su u zgradu neometano. Oni su u parlament unijeli transparent “Sloboda ili ništa” i skandirali “Milo, lopove”. Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić prokomentarisao je da ih tako ni 24. oktobra nisu pustili da uđu u Skupštinu.

Iz parlamenta su naveli da, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije, a prema Pravilniku o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine, poslove održavanja reda u zgradi i prostoru oko zgrade vrši posebna služba Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je odgovorna za pravilno postupanje prilikom korišćenja službenih i drugih ulaza u zgradu. Kazali su i da je u pitanju redovna provjera.

“Vijestima” je više poslanika iz drugih partija potvrdilo da su i oni prošli istu proceduru pri ulasku u zgradu. Poslanik DPS-a Milorad Vuletić saopštio je da su čelnici DF-a pokušali da prenesu svoje ponašanje sa ulice u parlament.

Front zahtijevao da se u Skupštinu puste i “redari”

Pored poslanika Demokratskog fronta u zgradu parlamenta juče je ušlo i desetak pripadnika takozvane redarske službe DF-a.

Oni su došli u zgradu nedugo prije poslanika i otišli u poslanički klub.

Iz parlamenta su, upitani na osnovu čega su pripadnici takozvane redarske službe pušteni u zgradu Skupštine, kazali da je DF to zahtijevao. “Predstavnici redarske službe Demokratskog fronta ušli su u zgradu Skupštine, prema redovnoj proceduri, na osnovu zahtjeva Kluba poslanika DF-a”, naveli su iz Skupštine.

Pitaće Duška otkud toliko policajaca

Juče je u parlamentu policijsko obezbjeđenje bilo vidno pojačano, a izvor “Vijesti” iz policije tvrdi da za to nije bilo posebnog razloga.

Prema saznanjima “Vijesti”, juče je na kolegijumu predsjednika Skupštine dogovoreno da generalni sekretar parlamenta Siniša Stanković od vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova Duška Markovića, traži zvaničan odgovor zbog čega je juče u parlamentu bilo više policajaca nego inače.

Bonus video: