Milošević: Bez jedinstvene ponude opozicije, nema odgovora Đukanovića

"U slučaju da se ne dogovore DPS je spreman da, bilo bilateralno bilo svi zajedno sjednemo i razgovaramo i dođemo do najkvalitetnijeg rješenja” rekao je Milošević
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2016. 18:19h

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da premijer čeka da se opozicija usaglasi i dostavi mu jedinstvenu listu.

“Opozicija se nije usaglasila, sinoć oko 23 časa dobili nepotpunu ponudu od strane URA, SDP i Demos, a jutros u devet ponudu SNP-a, tako da nemamo jedinstvenu ponudu i zbog toga nemamo odgovor premijera”, rekao je Milošević gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore.

On je rekao da nema treće liste.

Upitan da li će Đukanović donijeti odluku ili će čekati da se opozicija usaglasi on je rekao da očekuju da se opoizicija dogovor između sebe i izađe sa jedinstvenom listom.

"U slučaju da se ne dogovore DPS je spreman da, bilo bilateralno bilo svi zajedno sjednemo i razgovaramo i dođemo do najkvalitetnijeg rješenja” rekao je Milošević.

Odložena sjednica Parlamenta: Vladi dostavljena dva predloga

Socijalistička narodna partija je dostavila Vladi predlog da Veselin Bakić bude ministar finansija, a Radivoje Rašović ministar poljoprivrede, nezvanično je "Vijestima" potvrđeno u Demokratskoj partiji socijalista.

Milutin Simović iz DPS-a je kazao da su Vladi dostavljene dvije liste sa predlozima za izmjene u Vladi, ona SNP-ova i predlog URE, Demosa i SDP.

Ranije je odložena sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, jer za to nema formalno-pravnih uslova. Sjednica je odložena dok Vlada ne dostavi Skupštini predlog promjena u Vladi.

Prethodno, Zakonodavni odbor na kojem je trebalo da bude razmatran leks specijalis nije održan jutros, jer se na Odboru nisu pojavili potpisnici Sporazuma nezavisni poslanik Dritan Abazović i poslanik Demosa Goran Danilović.

"Vijesti" saznaju da se Abazović i Danilović nisu pojavili zbog posljednjih dešavanja u vezi sa Sporazumom, te da će se pojaviti na Odboru tek kada se riješi situacija oko Sporazuma.

Predlagači leks specijalisa nijesu prisustvovali sjednici Zakonodavnog odbora na kom je o tom zakonu trebalo da se raspravlja, jer čekaju stav Demokratske partije socijalista (DPS) u vezi sa listama za izmjene u Vladi, kazao je ranije poslanik Dritan Abazović.

Abazović, koji je jedan od predlagača leks specialisa, kazao je da je odsustvo sa sjednice Zakonodavnog odbora opravdano.

„Nastale su nove okolinosti zbog kojih nijesmo sigurni da li će sjednica Skupštine početi i ima li svrhe počinjati je“, kazao je Abazović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, leks specialis nema nikakvog smisla, jer su se pojavili novi momenti i mogući su dvostruku aršini DPS-a u pristupu listama sa kandidatima za nove članove vlade koji su im dostavljeni.

„Ukoliko DPS želi na jedan način da tretira dva predloga lista koja su im dostavljena onda ću se povući kao predlagač i neću prihvatiti da sa takvim dokumentom idemo pred poslanike“, poručio je Abazović.

DPS, kako je naveo, mora da iznese jasan stav čiju listu smatra validnom i da li neko ko naknadano potpisuje Sporazum može da bude sudionik u tome.

„Ukoliko po njima može, onda neka sami predlože leks specijalis i preduzmu proceduralne korake. Ja u tome neću da učestvujem“, poručio je Abazović.

Simović: Opozicija da se dogovori oko jedistvene liste

Demokratska partija socijalista (DPS) pružiće priliku opoziciji da se dogovori oko jedinstvene liste za popunjavanje mjesta u Vladi, poručio je šef poslaničkog kluba te stranke, Milutin Simović.

Simović je novinarima u parlamentu rekao da sva pitanja crnogorska javnost treba da uputi tim opozicionim partijama. „Da ih pita – kako to da nakon toliko mjeseci razgovora i dijaloga sa DPS-om, u danima kad naše društvo treba da ubere plodove tog sporazuma, ispada da je problem među njima i u njima“.

"Zbog toga danas kod premijera postoje dvije liste kandidata za rekonstrukciju Vlade, postoji nesporazum unutar pojedinih opozicionih partija, postoji najava da ako ne bude po njihovom, da će se povući leks specijalis i blokirati ukupni proces“, rekao je on.

Prema riječima Simovića, DPS tome ničim nije doprinijela.

"Sve ovo radimo svjesni svoje odgovornosti pred crnogorskim društvom, ali bez mogućnosti da utičemo na ono što su unutaropoziciona ponašanja“, dodao je on.

Komentarišući navode poslanika Dritana Abazovića da mu ovo liči na maslo DPS-a i jedne opozicione stranke, on je rekao da to nije ništa novo.

"To je uobičajeni kontekst – kada problem evidentno stanuje kod pojedinih opozicionih partija i unutar opozicionog bloka, ko je kriv nego DPS. Ta argumentacija više ne prolazi kod građana, danas je svima sve jasno“, kazao je Simović.

DPS, kako je naveo, ostaje otvorena i odgovorna prema potrebi postizanja konačnog političkog sporazuma.

"Građani će na sljedećim parlamentarnim izborima cijeniti ono što su učinci svih nas i naših politika“, dodao je Simović.

Upitan da li DPS čeka da opozicija usaglasi listu kandidata, ili će tokom dana odlučiti koja je lista od pristigle dvije prihvatljiva, on je rekao da smatra da „ukupni proces treba završiti u duhu dijaloga i sporazuma“.

"Mislim da se sporazumu sa DPS-om mora prethoditi unutaropozicioni sporazum. Valjda bi to bilo realno i u duhu procesa sporazumijevanja“, rekao je Simović.

Na pitanje da li to znači da ne treba skoro očekivati sjednicu parlamenta, on je rekao da će premijer svakako koristiti svoje ustavno pravo i obavezu, i da će donijeti konačnu odluku.

"Siguran sam da će, u međuvremenu, iščekivati politički dogovor. Siguran sam da će to biti razumijevanje i politički odgovoran odnos samih opozicionih partija“, rekao je Simović.

Kakao je kazao, u sporazum se ne ulazi prinudom, ultimatumima i ucjenama, nego odgovornošću i spremnošću na kompromis.

Krivokapić: Očekujem Đukanovićev brz odgovor

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić za Dnevnik Televizije Crne Gore kaže da bi, što se njega tiče, sjednica parlamenta mogla početi sjutra. Očekuje da premijer Milo Đukanović Skupštini dostavi prijedlog sa imenima ljudi koji će partpicirati u Vladi izbornog povjerenja, prenosi portal RTCG.

"Sada moramo imati formalni dokument o čemu će poslanici da se izjašnjavaju. Ne mogu voditi raspravu o Vladi, a ne znaju ko će biti u Vladi. Ja očekujem, ja sam optimista. Mislim da premijer ima jednu novu okolnost, ali da će on to brzo riješiti i da ćemo u toku dana dobijemo taj predlog da bi sjutra otpočeli sjednicu sa tri tačke i završili je najviše u dva dana”, kazao je Krivokapić.

Nova okolnost je to što je i SNP premijeru dostavila listu sa imenima dva ministra koji bi učestvovali u vladi izbornog povjerenja. Iako u DPS-u očekuju da se opozicija dogovori i preda jedinstvenu listu, Krivokapić nema dilemu. Postoji, kaže samo jedna validna lista.

"Samo su tri partije među tih 11 opozicione parije, i opozicija je ispunila svoj zadatak dostavila je jedinstvenu listu, fali jedno mjesto ali ono se da dopuniti ako treba i u toku današnjeg dana", kazao je Krivokapić.

Ako Đukanović krene sa Milićem, mi nećemo u Vladu

Ako premijer Milo Đukanović danas dostavi parlamentu predlog promjena u Vladi sa obojicom kandidata SNP-a, URA, Demos i SDP neće ući u Vladu i neće glasati za lex specijalis, saopšio je sinoć “Vijestima” stav ove tri stranke visoki funkcioner jedne od njih.

DPS je sinoć u neformalnim kontaktima upoznat sa takvim stavom “trojke”.

Glavni odbor SNP-a juče je iznenada odlučio da je spreman da potpiše izborni sporazum, iako je to ranije odbijao, i to uslovio sa dva ministarska mjesta u Vladi.

Prema izvoru iz trojke, SNP ih sinoć nije obavijestio o zaključcima sa svog Glavnog odbora, već je poslao svoja dva predloga za ministre direktno Đukanoviću. “Vijesti” nijesu uspjele da to potvrde u SNP-u.

Izvor iz trojke potvrdio je da su oni poslali u Vladu svoja četiri predloga bez kandidata za ministra poljoprivrede, iz “razloga poznatih javnosti, jer do očekivanih konsultacija sa SNP nakon njihove sjednice GO nije došlo”.

“Realna je opasnost da Đukanović napravi neku nedostojnu kombinaciju i pokuša da nas svađa sa SNP-om”. rekao je izvor “Vijesti” uključen u pregovore. “Ukoliko bi Đukanović to uradio, i poslao u parlament predlog promjena u Vladi sa dva kandidata SNP-a, ugrozio bi sporazum i sve bi bilo srušeno”.

Izvor “Vijesti” podsjeća da je Đukanović u pismu dan nakon potpisivanja sporazuma 26. aprila rekao da će poslati u Vladu predloge shodno potpisanom sporazumu, čiji dio SNP tada nije bio. Dodaje i da u lex specialisu, koji su u parlament uputili Goran Danilović i Dritan Abazović stoji da se kandidati za funkcije u Vladi i po dubini biraju sa jedinstvene opozicione liste, što znači da premijer ne može birati i sa njihove liste i sa liste SNP-a.

Prema saznajima “Vijesti”, jedna od opcija DPS-a je i da ne prihvati predlog SNP-a, a da zadrži mjesto ministra poljoprivrede.

Kako je izvor “Vijesti” rekao, niko u “trojci” sinoć nije znao da li je Milić potpisao sporazum.

Iz SNP-a je saopšteno da će listu sa predlogom da Radivoje Rašović bude ministar poljoprivrede a Veselin Bakić ministar finansija dostaviti svim potpisnicima sporazuma.

Milić sinoć nije odgovarao na pozive “Vijesti” i pitanje kome je sve SNP dostavio listu sa kandidatima. “Predlaganjem kadrova višestruko dokazanih stručnih i profesionalnih sposobnosti, koji su među osnivačima SNP-a, preuzimamo i kao partija punu odgovornost u predmetnim ministarstvima za obezbjeđivanje uslova za fer i slobodne izbore. GO SNP-a je zaključio da se ovaj naš predlog mora gledati kao cjelina. U suprotnom, SNP neće glasati za Leks specijalis, niti učestvovati u Vladi izbornog povjerenja” saopšteno je juče iz SNP-a. Iz Milićeve partije su naveli da su uoči sjednice GO saznal iz medija su URA, SDP i Demos napravili predlog kandidata za ministre i potpredsjednika Vlade, s jednim upražnjenim mjestom za kandidata SNP-a. “SNP, kao partija sa nespornim izbornim legitimitetom i legalitetom, insistira na principijelnosti u saradnji” navodi se u saopštenju.

Lider URA Žarko Rakčević rekao je da je neprihvatljiv ovakav zahtjev SNP-a.

"Pristup ucjena nije dobar, to nije način da se razgovara. Bilo bi puno bolje da su kolege iz SNP-a učestvovale u jednom dijelu dijaloga, da smo imali taj razgovor ranije, otvorena su vrata, naša iskrena želja, sva ova tri subjekta, bila je da SNP bude u igri“, kazao je Rakčević za TV Vijesti.

Izvori iz “trojke” tvrde da su učinili sve da postignu kompromis sa Milićem, ali da ne žele više da gube vrijeme zbog njegove česte promjene stavova.

SNP je jedno vrijeme učestvovao na protestima DF-a, ali se onda priključio kolegama iz građanskog bloka u razgovorima sa DPS-om o izbornim uslovima. Lider SNP-a je na prvim pregovorima sa Đukanovićem postavio uslov da se uz parlamentarne izbore održi i referendum o članstvu u NATO, što je odbijeno, ali je onda nastavio da, uz ovlašćenje GO SNP vodi pregovore o izborima. Lider SNP je jedno vrijeme o sporazumu pregovarao paralelno i sa “trojkom” i sa DPS-om. On je tada od DPS-a želio da izdejstvuje da referendum o priključenju NATO bude održan nakon parlamentarnih izbora. Milić, ipak, nije želio da učestvuje u finalnim pregovorima koje je sa DPS-om vodila “trojka”, kao ni da potpiše sporazum, do juče, već da njegova partija samo podrži leks specialis neophodan za primjenu sporazuma. “SNP ne želi u vladu izbornog povjerenja da bi kontrolisala i sprječavala krađu glasova, već da bi za sebe uzela funkcije. To je potpuno suprotno od suštine sporazuma”, rekao je funkcioner URA Neđeljko Rudović

Trojka je juče predložila profesora Milenka Popovića za potpredsjednika Vlade izbornog povjerenja, Raška Konjevića za ministra finansija, Danilovića za ministra unutrašnjih poslova i Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja. U zajedničkom dopisu lidera tri stranke navodi se da su jedinstvenu opozicionu listu kandidata utvrdili imajući u vidu raniji postignuti dogovor i načelo da svakoj opozicionoj partiji pripadne po jedan ministarski resor, a da potpredsjednik Vlade bude nestranačka ličnost.

Galerija

Bonus video: