Liberalna parija: Stanje u medijima indikator slobode društva

Liberali, kako se navodi, vjeruju u slobodno društvo i slobodnog pojedinca u njemu koji će se osjećati sigurno i komotno u onome što radi i kako živi, a obaveza zajednice jeste da takav status obezbijedi svakom građaninu
2 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 03.05.2016. 15:23h

Crnogorski mediji su u nezavidnoj poziciji, ocijenjeno je iz Liberalne partije (LP) i poručeno da su sloboda i zaštita javno izgovorene riječi i profesionalnog novinarstva temeljni indikator demokratskog progresa svakog društva i države.

Iz LP su novinarkama i novinarima, predstavnicima štampe, televizije i svih medija Crne Gore čestitali Svjetski dan slobode medija.

„Sloboda i zaštita javno izgovorene riječi i profesionalnog novinarstva temeljni su indikator demokratskog progresa svakog društva i države te stanja opštih sloboda u njoj“, saopšteno je iz LP.

Liberali, kako se navodi, vjeruju u slobodno društvo i slobodnog pojedinca u njemu koji će se osjećati sigurno i komotno u onome što radi i kako živi, a obaveza zajednice jeste da takav status obezbijedi svakom građaninu.

Mediji, kako dodaju, jesu jedan od temeljnih stubova koji pomaže izgradni i održavanju takve slobode u društvu.

„Crnogorska mediji jesu u nezavidnoj poziciji. Nepostojanje opšteprihvaćenog kodeksa profesije, ažurnog djelovanja samoregulatornih tijela i nespremnost političkih i interesnih grupacija da medijima ostave slobodan prostor za nezavisno djelovanje, doveo je do konfuzije koja se održava na cijelo društvo“, kaže se u saopštenju LP.

Najveća odgovornost, dodaje se, svakako, je na Javnom servisu, „koji u ključnim trenucima nije ispunio svoju družnost kao servis svih građana koji ga finansiraju“.

„Uvjeravamo predstavnike medija ali i javnosti da će crnogorski liberali uraditi sve da takvo stanje na medijskoj sceni promijene i pokrenu pozitivne reforme kroz institucije sistema, te da profesionalna i stručna javnost ali i svaki novinar pojedinac može uvijek računati na podršku LP u takvoj borbi“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: