Demokrate: Vlast u Crnoj Gori sistematski sužava i onemogućava slobodu medija

"Ako se poslenicima javne riječi uskraćuje pravo da govore istinu, objelodanjuju neistine i zloupotrebe i istražuju nezakonitosti i devijacije sistema, onda se cijelo društvo podstiče da bude obazrivo, pritvorno, ponizno", kazala je Anđela Peković, portparolka Demokratske Crne Gore
120 pregleda 5 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.05.2016. 11:29h

Demokratičnost jedne države mjeri se stepenom slobode medija u njoj, saopštila je Anđela Peković, portparolka Demokratske Crne Gore.

Ona je u ime Demokrata, svim medijima i poslenicima javne riječi u Crnoj Gori uputila srdačnu čestitku povodom Svjetskog dana slobode medija.

"Da vlast u Crnoj Gori sistematski sužava i onemogućava slobodu medija, svjedoči ograničena sloboda ispoljavanja stvaralačkih i istraživačkih sposobnosti poslenika javne riječi, uzrokovana opominjujućim bremenom nerasvijetljenih ubistava i nerazjašnjenih slučajeva napada na novinare i imovinu medija, koje se više od deceniju nalazi na leđima sadašnje i tadašnje vladajuće garniture", istakla je Peković.

Ona je dodala da je ograničavanje slobode medija korak ka ograničavanju drugih sloboda.

"Ako se poslenicima javne riječi uskraćuje pravo da govore istinu, objelodanjuju neistine i zloupotrebe i istražuju nezakonitosti i devijacije sistema, onda se cijelo društvo podstiče da bude obazrivo, pritvorno, ponizno. Nezavisni i profesionalni mediji, koji promovišu ljudska prava i slobode, demokratiju i vladavinu prava od neprocjenjivog su značaja za svako društvo. U državama razvijene demokratije, mediji danas predstavljaju četvrtu granu vlasti, upravo zato što imaju važnu društvenu ulogu, a to je istinito, pravovremeno i potpuno obavještavanje javnosti, obezbjeđivanje prostora za različita mišljenja, a ponajviše zbog toga što predstavljaju svojevrsnog kontrolora vlasti, koji nosioce javnih funkcija dovodi u priliku da polažu račune javnosti za svoj rad", kazala je Peković.

Portparolka Demokratske Crne Gore ističe da će ova partija uvijek podržavati slobodnu riječ i stvarati uslove za uspostavljanje slobodnog novinarstva, kao profesionalne djelatnosti u kojoj hrabrost, sloboda i istraživački duh poslenika javne riječi neće biti sankcionisani od onih kojima istina ne odgovara.

Bonus video: