URA Budva: Pojedinci udruženi sa DPS uzmu novac, a nama ostave još veće probleme

"Vodovod i kanalizacija“ Budva ne posjeduje kapacitet i licencu za poslove koje sada mora da obavlja"
74 pregleda 4 komentar(a)
Radosav Tomović, Foto: URA
Radosav Tomović, Foto: URA
Ažurirano: 03.05.2016. 07:57h

Opštinski odbor URA Budva podržava apel Đura Franičevića, predstavnika Mjesne zajednice Petrovac, da se sezona ne dočekuje sa izlivanjem kanalizacije na plaži i u pristaništu, saopšteno je iz te partije.

"Građani su u saznanju da radove izvodi "Vodovod i kanalizacija“ Budva, i to najvjerovatnije iz sopstvenih sredstava. Međutim, Osnovnim ugovorom sačinjenim između Opštine Budva kao investitora i WTE iz Esena iz Njemačke kao izvođača, predviđeno je da upravo WTE vrši rekonstrukciju crpnih stanica kako bi se smanjio rizik od čestog izlivanja otpadne vode u blizini i na plažama, kao i rekonstrukciju podmorskih ispusta uz instalacije nedostajućih havarijskih ispusta. Navedni ugovor je sastavni dio Master plana za optadne vode koji u završnom tehničkom izvještaju na strani 96. predviđa ova rješenja. Pitanje je zbog čega izlivanje kanalizacije u Petrovcu i sanaciji crpnih stanica sada treba da izvodi "Vodovod i kanalizacija“ Budva, čija je djelatnost održavanje vodovodnih, kanalizacionih sistema i hidrotehničkih objekata. To preduzeće ne posjeduje kapacitet i licencu za poslove koje sada mora da obavlja. Pitanje je zbog čega se nastavlja praksa da istu stvar građani plaćaju dva ili tri puta i da pojedinci udruženi sa kriminalnom grupom vrhuške DPS-a uzmu novac, a nama ostave još veće probleme", istakao je Radosav Tomović, predsjednik Opštinskog odbora URA Budva.

On je dodao da master plan za otpadne vode plan predviđa investicije prve faze za 10 crpnih stanica u vrijednosti od 2.200.000 eura.

"Međutim, radovi nisu izvođeni po dinamici iz Osnovnog ugovora, a za šta su odgovorni izvođači WTE i nadzor Proing d.o.o., kao i potpisnici aneksa ugovora. I ovom prilikom podsjećamo da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) locirano u mjestu Vještica, suprotno prostorno-planskoj dokumentaciji i Osnovnom ugovoru. PPOV je pušten u rad tehnološki nedovršen, tj. bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole i sa problemom odlaganja kanalizacionog mulja. Grupacija koja je radila za račun Opštine je napravila očiglednu štetu sa izgradnjom PPOV-a na pogrešnoj, mnogo skupljoj lokaciji, kao i u pogrešno vrijeme, jer je postrojenje trebalo raditi u trećoj fazi nakon sanacija crpnih stanica i odstranjivanja kišnice iz fekalne kanalizacije. Izgradnjom ovog objekta se bavi i Specijalni tužilac za korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine", kazao je Tomović.

Poručio je da je ista grupacija uradila je i projektni zadatak za kanalizacione kolektore u području Seoca i Prijevora, te od Perazića Dola do Svetog Stefana, gdje se predviđa, kako tvrdi Tomović, nerazumno veliki broj crpnih stanica i potisnih cjevovoda.

"Ističemo jedan od primjera neshvatljive, neracionalne i veoma skupe trase, kako u izvođenju, tako i u eksploataciji: Od Perazića dola fekalana kanalizacija se pumpa sa kote 0,0 na kotu 130 mnm, i dalje Jadranskom magistralom prepumpavanjem do Svetog Stefana čija je dužina preko 5 km, i dalje podmorskim potisnim cjevovodom dužine 4,3 km. I sve ove trase su u suprotnosti sa prostorno-planskom dokumentacijom. Projektni zadatak je dat kroz elaborat o eksproprijaciji koji je sačinio Proing d.o.o. i Odluci o objektima od opšteg interesa koji je donio predsjednik Opštine. Stojimo iza ranije izjave da dosadašnji radovi na kanalizacionom sistemu i planirani radovi od Seoca do Perazića Dola čine sabotažu grada i građana. Urgiramo da se neizgrađeno, a projektovano od strane WTE-a, blagovremeno spriječi, kao i da se što hitnije pokrene postupak raskida ugovora sa WTE-om i Proing-om. Da li treba komentar kakav bi se saobraćajni kolaps desio ako se raskopa 5 km međunarodnog puta, i to bez ikakvog interesa za grad", objasnio je Tomović.

Bonus video: