SDP-u finansije, SNP-u poljoprivreda ako hoće

Danas zasjedaju GO SNP i predsjedništvo SDP-a, nakon toga šalju spisak Đukanoviću, moguće da SNP ne bude u Vladi
56 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2016. 05:51h

Opozicija će danas premijeru Milu Đukanoviću dostaviti spisak kandidata za ministre u Vladi izbornog povjerenja, a prema saznanjima “Vijesti” SDP će, nakon odbijanja funkcionera SNP-a Aleksandra Damjanovića da preuzme Ministarstvo finansija, predložiti svoj kadar za taj resor.

SNP je sinoć saopštio da su lideri SDP-a, URA i Demosa Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević i Miodrag Lekić, Srđan Milić i potpredsjednici Danijeli Pavićević kazali da, prema njihovom tumačenju, kandidate za funkcije potpredsjednika i ministara mogu predlagati samo potpisnici Sporazuma o uslovima za fer izbore. Dodaju da im je ponuđeno da predlože kandidata za jedno ministarsko mjesto. “Činjenica da su prvi i drugi stav, koji su predstavnicima SNP-a saopštili predstavnici Demosa, URE i SDP-a, u potpunoj koliziji jedan sa drugim, govori u prilog tome da u pozadini priče moguće postoji nešto treće“, naveli su iz SNP-a.

Izvor sa konsultacija lidera kazao je “Vijestima” da je Krivokapić sinoć obavijestio Rakčevića i Lekića da će SDP ponuditi svog kandidata za ministra finansija. Ime kandidata Krivokapićeve partije biće poznato nakon današnje sjednice predsjedništva.

Damjanović, kandidat SNP-a za tu funkciju, prethodno je juče medijima dostavio pismo koje je uputio svojim stranačkim kolegama. "Poštovani, obavještavam vas da, iz razloga koje sam javno iznio na 8. sjednici Glavnog odbora Socijalističke narodne partije Crne Gore održanoj 28. aprila 2016. godine u Podgorici, ne prihvatam kandidaturu za ministra finansija u Vladi Crne Gore", naveo je Damjanović u dopisu predsjedniku i članovima. Glavnog odbora SNP-a.

Potpredsjednik Vlade najvjerovatnije će biti univerzitetski profesor Milenko Popović. Popović je za TV Vijesti potvrdio da je zainteresovan da preuzme tu funkciju. Ranije je Demos predložio Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova, a URA Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja. SNP je, pored Damjanovića, predložio i Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede. SNP-u je ostavljena opcija da prihvati kontrolu nad tim resorom. Ipak, jedna od opcija je i da se premijeru dostavi spisak ministara bez predstavnika SNP-a, iako SDP, URA i Demos smatraju da je u interesu opozicije da u Vladu uđe što više opozicionih partija.

SNP je zahtijevao dva mjesta u Vladi, prvo potredsjedničko i ministarstvo finansija, da bi kasnije odustali od potpredsjedničkog i tražili ministarstvo poljoprivrede. SDP je tada saopštio da je spreman da za mjesta u Vladi da prednost SNP-u a da će učestvovati u kontroli državnih resursa na nižim nivoima.

Rakčević i Lekić, koji se najsnažnije od tri lidera zalagao da SNP bude dio Vlade, u subotu su poslali pismo krivokapiću i Miliću sa stavom da svaka partija treba da predloži po jednog ministra a da potpredsjedničko mjesto u izvršnoj vlasti dobije nestranačka ličnost. Oni su naveli i da su SDP i SNP potezima zbunili javnost: SNP traženjem dvije ministarske pozicije, a SDP prepuštanjem da drugima pripadnu funkcije i odgovornost.

Nakon niza jučerašnjih sastanka lidera opozicije sigruno je da SNP neće dobiti dva ministarska mjesta koja je tražio. Učesnik jučerašnjih konsultacija rekao da još nije jasno da li će među članovima Vlade biti predstavnika SNP ili ne. "Sigurno je da oni neće imati više od jednog ministarskog mjesta", rekao je sagovornik "Vijesti". SNP svoj odgovor na posljednju ponudu kolega treba da da nakon današnje sjednice GO, gdje će vjerovatno doći do rasprave i o jučerašnjem potezu Damjanovića.

Juče su se prvo sastali Lekić i Rakčević, a nakon toga su njih dvojica održali konsultacije sa Krivokapićem, da bi tek nakon tog sastanka započeli razgovor za Milićem i Pavićević. Iz SNP-a je saopšteno da su i Pavićević razgovarali o Vladi izbornog povjerenja sa predstavnicima Demosa, URE i SDP na sastanku koji je “trajao manje od sat vremena” - reagujući na “proizvoljne informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima o dužini trajanje tih razgovora”.

Opoziciji danas ističe rok da Đukanoviću dostave imena kandidata za ministre, a sjednica na kojoj će usvojiti leks specijalis neophodan za primjenu sporazuma zakazana je za sjutra.

Na toj sjednici će se imenovati novi ministri, a na dnevnom redu biće i glasanje o povjerenju Krivokapiću. Sjednici će najvjerovatnije prisustvovati i poslanici Demokratskog fronta koji od septembra bojkotuju parlament.

Odbio, jer Milić želi da ga skloni?

Prema izvorima bliskim Damjanoviću, on je odbio da preuzme ministarstvo finasija, za šta ga je predložio Milić, a podržao GO, jer je SNP propustio priliku da dio sporazuma bude i referendum o članstvu u NATO, iako su se navodno iz DPS-a čule poruke da je dogovor o tom pitanju moguć.

Kao drugi mogući razlog navodi se i to da je Damjanović ovim htio da omogući lakši dogovor unutar opozicije jer su osporavani zahtjevi SNP-a za dva ministarska mjesta.

Izvori “Vijesti” iz SNP-a tvrde da je jedan od razloga i to što je Damjanović ovako osujetio navodni plan Milića da ga skloni iz stranke. Umjesto njega na čelo poslaničkog kluba došla bi Snežana Jonica, najbliža Milićeva saradnica, a njegovo poslaničko mjesto dobila Nataša Vuković, koja je bliska Jonici, iako je GO partije ranije dogovorio da sljedeće mjesto u rotaciji poslanika dobije neko od funkcionera iz Nikšića. Izvori iz SNP-a kazali su “Vijestima” da je Damjanović već na sjednici GO u četvrtak kazao da ne želi da bude ministar, i da će, ukoliko ga kandiduju javno to odbiti. On je prije kraja napustio sjednicu GO.

DF traži da SNP ne uđe u Vladu

Demokratski front juče je pozdravio Damjanovićevu odluku da ne prihvati da bude ministar, navodeći da je zaustavio pokušaj određenih centara moći da ga za nekoliko mjeseci potroše kao čovjeka i političara.

“Ovim činom je bukvalno i razmontirao koruptivno-trgovačku suštinu sporazuma dijela izdajničke opozicije Đukanovića”, naveli su iz DF-a. Dodaju da je Damjanovićev potez posljednja prilika SNP-u da odustane od dogovora sa Đukanovićem i vrati se izvornim principima opozicione borbe. “Ne postoji nijedan razlog da i Glavni odbor ne promijeni odluku o ulasku u koaliciju sa Đukanovićem”, naveli su iz DF-a.

Bonus video: