Pažin ćuti o podršci za Vujanovićeve oproste

Prema podacima Građanske alijanse, Vujanović je u posljednje četiri godine pomilovao 483 osobe, više od svih ostalih predsjednika u regionu zajedno
74 pregleda 7 komentar(a)
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.05.2016. 07:07h

Ministarstvo pravde snosi veliki dio odgovornosti u odlukama o pomilovanju predsjednika Filipa Vujanovića, po čemu je prvi u regionu, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Predsjednik se nedavno našao na meti kritika zbog pomilovanja vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića Edina Hamzića, kome je minimalnu četvoromjesečnu robiju zbog mijenjanja registarskih tablica na službenom automobilu zamijenio za rad u javnom dobru.

Vujanović se u ovom slučaju pozvao na neobavezujuće pozitivno mišljenje Ministarstva pravde i istakao loše ekonomsko stanje vozača.

Redakcija “Vijesti” je prošlog petka poslala zahtjev kabinetu ministra pravde Zorana Pažina da obrazloži pozitivnu preporuku u slučaju Hamzića. Iz tog Vladinog resora nije odgovoreno.

Iz NVO sektora, međutim, ističu da se Vujanović često “izvlači” na navodno loše ekonomsko stanje i preporuke ministra pravde.

“Veliki dio odgovornosti snosi Ministarstvo pravde koje daje doprinos ovom selektivnom pristupu,” ocijenili su iz CGO.

“Oni koji daju ovakva pozitivna mišljenja šalju jasnu poruku građanima da je mjerodavan samo 'partijski sud', odnosno da je miješanje u sudsku vlast dozvoljeno u cilju zaštite partikularnih interesa i samog održavanja na vlasti, što predstavlja klasičnu zloupotrebu ovlašćenja.”

U ovoj NVO ističu da je odluka o pomilovanju društveno neodgovorna i zasnovana na konstruisanom činjeničnom stanju, što je, smatraju, čini i društveno opasnom i diskriminatornom.

Saglasni su u Građanskoj alijansi (GA), iz koje predsjednika optužuju za zloupotrebu položaja.

“To je fraza koja se koristi kako bi se mogao primijeniti Zakon i na to lice,” ocijenio je za “Vijesti” programski direktor GA Boris Raonić.

Međutim, ističe da problem nije nečije loše ekonomsko stanje ako se uzmu u obzir prosječna primanja i visina potrošačke korpe, koliko su to osobe koje završavaju na slobodi. “Pomilovanja se daju ljudima koja nakon par mjeseci počine ubistva ili se ispostvi da su šefovi grupa koja krijumčare narkotike ili samo heroji izborne kampanje,” kazao je.

Među ranijim pomilovanjima predsjednika posebno se ističu slučaj političkog aktiviste DPS-a Petra Koljčevića, koji je proglašen krivim zbog prevare na izborima na kojima je pobijedio upravo Vujanović, ali i bliskog saradnika optuženog narko bosa Darka Šarića, Dragana Dudića Frica.

Prema podacima GA, Vujanović je u posljednje četiri godine pomilovao 483 osobe, više od svih ostalih predsjednika u regionu zajedno.

GA: Vozača sigurno čeka dobar posao po preuzimanju krivice

Vozač ministra Suada Numanovića će za priznanje krivice sigurno biti nagrađen, smatraju u Građanskoj alijansi.

“Kada se javio da volontira za krivičnu odgovornost, sigurno neće ostati bez nekog dobrog posla, jer na taj način se regrutuju svi ostali volonteri i lojalisti,” ocijenio je Raonić.

Sud je vozaču ministra izrekao minimalnu kaznu, uprkos tome što je odbio da sudiji kaže ko mu je dostavljao tablice i što nije objasnio kako Numanović nije znao za to.

Hamzić je tvrdio da je mijenjao tablice kako bi zaštitio ministra od napada nakon što je prisustvovao Paradi ponosa u Podgirici.

Istraga u ovom slučaju pokrenuta je poslije pisanja “Vijesti”.

Nakon što je poslije izricanja minimalne zakonom propisane kazne uslijedila amnestija od strane predsjednika, u GA smatraju da je “vrijeme da se traži ostavka Vujanovića ili da se pokrene postupak u parlamentu za njegovu smjenu”.

Bonus video: