Medojević: Spremni smo na svaki scenario

“Odluka o ulasku u Vladu gora od odluke Pozitivne”
108 pregleda 113 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2016. 07:35h

Demokratski front će protest sa ulica glavnog grada preseliti u skupštinsku salu kada se u srijedu bude odlučivalo o leks specijalisu, sastavu nove vlade i smjeni šefa Skupštine Ranka Krivokapića, poručio je juče jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

Medojević nije želio da saopšti šta konkretno planiraju poslanici DF-a, ali ističe da su spremni na svaki mogući scenario.

"Još ostaje da se vidi na koji način ćemo učestvovati u radu Skupštine. Sve zavisi od reakcije druge strane. Mi smo spremni na svaki scenario", kazao je juče za "Vijesti".

To će biti njihovo prvo pojavljivanje u Skupštini od odluke da ne prisustvuju sjednicama 27. septembra.

Odlukom o ulasku u Vladu izbornog povjerenja, Medojević smatra da je dio opozicije - SDP, URA, Demos i SNP - na sebe preuzeo veliki rizik.

“Opozcija je zaista veliki rizik preuzela na sebe - da omogući Milu Đukanoviću da krade izbore, a da ih oni prihvate kao fer i poštene,” kazao je on.

Između ostalog, smatra da su predloženi ministri osobe koje nemaju izborni legitimitet ni iskustva da završe posao u koji su se upustili. Aleksandar Damjanović i Radivoje Rašović iz SNP predloženi su za ministre finansija, odnosno poljoprivrede, dok su Goran Danilović iz Demosa i Boris Marić iz CGO predloženi za ministre unutrašnjih poslova odnosno rada i socijalnog staranja.

“Niko nije Damjanovića glasao da uđe u Vladu. Da je Dajmanović 2012. kazao da će biti ministar finansija, ne bi dobio glasove na izborima”, kazao je o kandidatu za ministra finansija, dok je o Mariću kazao da “nema legitimitet, niti iskustva niti se ikad bavio tim pitanjem”.

Istakao je da je odluka o ulasku dijela opozicije u Vladu gora od odluke Pozitivne da izglasa povjerenje 27. januara Milu Đukanoviću.

“Pozitivna je samo glasala za opstanak Vlade, a Demos i SNP, kao opozicione partije, spremne su da uđu u vladu Mila Đukanovića, što je brutalna izdaja birača i spasavanje režima”, kazao je.

Medojević tvrdi i da je lider Demosa Miodrag Lekić odlučio da osnuje tu stranku nakon što nije uspio da privoli DF-u da uđu u Vladu.

Na pitanje “Vijesti” da li je Lekić pokušao da ih nagovori na to, Medojević je kazao da nije.

"Ali je jasno da je bio protiv protesta i protiv smjene Đukanovića. Lekić je u parlamentu, bez odluke Predsjedništva DF-a, pozvao Đukanovića na dijalog, ali ga je Đukanović oštro odbio”.

Nije oduševljen idejom Nove i DNP-a o ujedinjenju sa Srbijom

O poruci Nove i DNP-a da ne odustaju od zajedničke države sa Srbijom i da će, stvore li se uslovi, raditi na ujedinjenju, šef Pokreta za promjene je na Tviteru napisao da “nije oduševljen”.

“Postoje razlike. PzP ima drugačija viđenja o nekim stvarima, ali to ne znači da bilo ko od konstituenata DF-a ne priznaje državu Crnu Goru, njen Ustav i zakone,” kazao je Medojević.

Uprkos razlikama, istakao je da ih vezuju tri cilja: srpsko-crnogorsko pomirenje, promjena režima i radikalne ekonomske i političke refome.

Bonus video: