"VRATILA SE MOĆNA RUSIJA"

Mandića blagoslovio jerusalimski patrijarh

"Živimo u vremenu u kojem je pravoslavlje izloženo mnogim opasnostima i iskušenjima, kada se na svjetskoj sceni pojavljuju razni centri moći koji pokazuju otvorenu netrpeljivost prema našim vrijednostima"
138 pregleda 91 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2019. 15:24h

Predsjednika Nove srpske demokratije, Andriju Mandića, danas je u Jerusalimskoj patrijaršiji blagoslovio Teofil III, 141 patrijarh Svetog grada Jerusalima i cijele Palestine, Sirije, Galileje i Svetog Siona, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.

Patrijarh Teofil III, kako je saopšteno iz Nove, obaviće na Veliku subotu obred prizivanja Blagodatnog ognja u Sabornom hramu Groba Gospodnjeg.

Mandić boravi u Jerusalimu na poziv ruskih pravoslavnih fondova "Sveti Andrej Prvozvani" i "Sveti Vasilije Veliki".

Mandić je kazao da je počastvovan zbog toga što prisustvuje jednom tako važnom događaju za pravoslavne hrišćane.

"Živimo u vremenu u kojem je pravoslavlje izloženo mnogim opasnostima i iskušenjima, kada se na svjetskoj sceni pojavljuju razni centri moći koji pokazuju otvorenu netrpeljivost prema našim vrijednostima. Ti centri moći se, međutim, nalaze u teškoj krizi, bez odgovora na mnoga važna pitanja, i pokušavaju da za sobom u sunovrat povuku sve koji nijesu spremni da brane svoj način života. Ali, pravoslavni hrišćani imaju svoj oslonac i nadu u vlastitoj vjeri i novoj činjenici da se na globalnu scenu vratila moćna Rusija koja je stotinama godina zaštitnica pravoslavlja na svim prostorima. Zato nije slučajno da baš vjerujući ljudi iz ove zemlje iskazuju bratsku solidarnost i zajedništvo i u ovoj proslavi najvećeg hrišćanskog praznika", kazao je Mandić.

On je istakao da se srpski narod vjekovima nalazi na pravoj strani istorije, koju obilježava naša pripadnost pravoslavnom hrišćanskom civilizacijskom krugu.

"I ovih dana kada proslavljamo Vaskrsenje Hristovo dužni smo da se sjetimo i u molitvi pomenemo sve srpske heroje koji su dali svoj život za vjeru i bližnjeg svog, od Kosova, preko Mišara, Vučjeg dola, Grahovca, Skadra, Mojkovca, Cera, do junaka iz ratova devedesetih godina, od Knina do Košara", zaključio je Mandić.