DPS zapošljava oglasom za dan

Odbornica SNP-a Danijela Đurović ocijenila je da je riječ o partijskom zapošljavanju, nakon što je firma u martu raspisala oglas kojim traži 13 izvršilaca za osam radnih mjesta u fabrici za preradu otpadnih voda u Meljinama, koja još nije počela da radi
62 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Vodovod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.04.2016. 15:42h

Odluka hercegnovskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” da ostavi rok od samo 24 časa na konkursu za prijem 13 radnika, primjer je da su svi oglasi namješteni i da predstavljaju farsu.

Odbornica SNP-a Danijela Đurović ocijenila je da je riječ o partijskom zapošljavanju, nakon što je firma u martu raspisala oglas kojim traži 13 izvršilaca za osam radnih mjesta u fabrici za preradu otpadnih voda u Meljinama, koja još nije počela da radi.

Direktorica Jelena Đaković tvrdi, međutim, da su se “zbog hitnosti odlučili za tako kratak rok”.

U Birou rada “Vijestima” su kazali da poslodavac određuje koliko će trajati oglas, a da rokovi nisu utvrđeni posebnim zakonom.

Đurovićeva pak kaže da bi se hitnost mogla razumjeti samo ako je “vezana za mogućnost ugrožavanja zdravlja i života ljudi ili imovine”.

Ocijenila je da je riječ o očiglednom primjeru partijskog zapošljavanja

“Ali da se u današnje vrijeme više od pola slobodnih radnih mjesta oglašava po hitnom postupku, nema nikakvog, ni najmanjeg opravdanja... Ako pred sami kraj školske godine pod hitno zapošljavate nastavnike, razlog je što možda nema nikog od kolega kompetentnog da zaključi ocjene, ali koja je to 'muka' natjerala Vodovod i kanalizaciju da u jednom danu hitno zaposli vožača, električara, rukovodioca odjeljenja, radnika, knjigovođu, dispečera, mehaničara i higijeničara sve u postrojenju za preradu otpadnih voda, koje još nije ni stavljeno u funkciju”.

Ističe da bi “zakon trebalo upodobiti kako bi se ovakve zloubotrebe predvidjele i eliminisale, kao i osnažiti rad inspekcijskih organa”.

Visokoškolac koji je želio da konkuriše kaže da je “bio neprijatno iznenađen” kada je vidio da je oglas bio raspisan samo jedan dan.

“Pažnja javnosti se skreće na pojam 'hiperprodukcije fakultetskih diploma', a jedini problem je nepoštovanje i ponižavanje mladih obrazovanih koji nemaju priliku da se zaposle i obezbjede svoju egzistenciju, za što je Vodovod ilustrativan primjer“, rekao je on.

Odbornik PzP-a Milovan Mišo Baždar kaže da je “potpuno jasno da se tu radi o partijskom i rođačkom zapošljavanju”.

“Iako nije nezakonita, praksa jednodnevnog oglašavanja novih radnih mjesta je apsurdna i nedopustiva u svim slučajevima koji nisu hitni, a to u Vodovodu nije slučaj. Od početka DPS-Izbor vlasti prisutna je takva praksa... To je politika promovisana aferom 'Snimak' po principu: jedno radno mjesto - četiri glasa za DPS”.

Bonus video: