Janjušević: Nedovoljno vremena da se iskontrolišu zloupotrebe

"Činjenica je da nema nešto previse vremena, ali i ovo koliko ga ima mora biti stavljeno maksimalno u funkciju onoga imena kako se zove ova “Prelazna vlada izbornog povjerenja”, što će reći jedan maksimalan monitoring na sve neuralgične tačke koje su narušavale izborni proces prethodnih godina i decenija “
84 pregleda 0 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2016. 13:55h

Predstavnici opozicije u Vladi i ostalim tijelima neće imati puno vremena da iskontrolišu zloupotrebu državnih resursa, ali će se maksimalno fokusirati na tačke koje su ranije narušavale izborni process, kazao je član Predsjedništva Demosa, Dragiša Janjušević.

"Činjenica je da nema nešto previse vremena, ali i ovo koliko ga ima mora biti stavljeno maksimalno u funkciju onoga imena kako se zove ova “Prelazna vlada izbornog povjerenja”, što će reći jedan maksimalan monitoring na sve neuralgične tačke koje su narušavale izborni proces prethodnih godina i decenija “, rekao je Janjušević agenciji Mina.

On je saopštio da se period od 25 godina vladavine sa izbornim maniupulacijama ne može izbrisati preko noći, niti se ukloniti za mjesec, dva.

“Isto tako je činjenica da se ”sporna dokumentacija” neće tako lako staviti na uvid opoziciji u narednom periodu”, naveo je Janjušević.

On je dodao da ostaje otvoreno pitanje, zbog domaće i međunarodne javnosti, da li će Demokratska partija socijalista (DPS) poštovati Sporazum o slobodnim i fer izborima.

Na pitanje da li očekuje da i Socijaldemokratska partija (SDP) potpiše Deklaraciju o nekoaliranju sa DPS-om prije i poslije izbora, on je kazao da SDP prolazi kroz kriznu situaciju u vrlo nezgodnom trenutku izborne godine, odnosno par mjeseci pred izbore koji su veoma bitni za njih sa stranačkog aspekta.

“Lično mislim da su previše igrali na kartu ”vremena” sa DPS-om što ih je na kraju i skupo koštalo”, smatra Janjušević.

On je dodao da je na njihovim stranačkim organima da procijene kojim će putem dalje ići njihova partija, odnosno da li da kategorično i odlučno okrenu ledja DPS-u, “koji im na dnevnom nivou nanosi ogromnu štetu”.

Upitan da li ocjenjuje da bi, kako se približavaju izbori, moglo doći do bliže saradnje opozicije sa Demokratskim frontom (DF), Janjušević je saopštio da to više zavisi od DF-a nego od opozicije.

“Odnosno od njihove procjene da li treba opozicija da djeluje u više kolona ili jedinstvenije i sinhronizovanije”, zaključio je Janjušević.

Bonus video: