Kovačević: Sve smo bliže Trgu srpskog pomirenja u Nikšiću

"Posle spomenika Ljubu Čupiću u centru, našem sunarodniku Srbinu i čovjeku koji je bio pravoslavni hrišćanin koji se pred strijeljanje ispovjedio i pričestio, vlasti na Trgu Save Kovačevića, podižu spomenik za dva pokreta"
4289 pregleda 17 komentar(a)
Marko Kovačević, Foto: Boris Pejović
Marko Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2018. 11:36h

Portparol Nove srpske demokratije, Marko Kovačević kazao je da vlast u Nikšiću i predsjednik Crne Gore, "iako antisrbi, paradoksalno, nastavljaju sa praksom podizanja spomenika u Nikšiću pripadnicima srpskog naroda iz Crne Gore i njegovim predstavnicima u raznim političkim pokretima u 20.vijeku."

"Doduše vrlo često pomiješaju babe i žabe i prilikom otvaranja samih spomenika pokazuju sramotan stepen neznanja o svojim precima, ali svakako mi kao Srbi nemamo ništa protiv spomenika našim sunarodnicima. Posle spomenika Ljubu Čupiću u centru, našem sunarodniku Srbinu i čovjeku koji je bio pravoslavni hrišćanin koji se pred strijeljanje ispovjedio i pričestio, vlasti na Trgu Save Kovačevića, podižu spomenik za dva pokreta. Jednom komitskom od 1916. do 1918. godine koji se borio za oslobođenje i ujedinjenje Srba i čije su se vođe pod ukrštenim bajonetima zakleli na vjernost kralju Petru Karađorđeviću i drugom pokretu pristalica kralja Nikole, koji su se takođe zalagali za ujedinjenje, ali koji su imali drugačiju viziju kako do njega treba da dođe", rekao je Kovačević.

Kovačević je kazao da se kasnije pokazalo da su, "to srpsko jedinstvo kvarili međunarodni faktori posebno italijanska agentura, koji su pokret iskoristili za vlastite ciljeve, vjerujući da će tako u raspodjeli bivših austrougarskih teritorija dobiti više."

"Većina njih je pomilovana od strane kralja Aleksandra i kasnije su branili Kraljevinu Jugoslaviju i bili njeni iskreni patrioti. Cilj i jednih i drugih bio je ostvaren - srpstvo se ujedinilo i stvorena je jugoslovenska država. Ovom prilikom želimo da iskažemo poštovanje i zahvalnost srpskim patriotama iz oba srpska pokreta Vidu Đuroviću, Jovanu Radoviću, Krstu Popoviću,Radojici Nikčeviću, Todoru Duloviću, Tošku Vlahoviću, Muju Bašoviću, Spasoju Tadiću, Savi Lazareviću, Bošku Bojoviću i mnogim drugim koji su se zalagali za ujedinjenje. S obzirom da se spomenik podiže na Trgu Save Kovačevića, na kojem se nalazi i njegov spomenik, koji se izjašnjavao kao Srbin i po svjedočenju Milovana Đilasa nije priznavao, Crnogorce za posebnu naciju, koji se u Drugom svjetskom ratu oružano obračunavao sa četama Krsta Zrnovog Popovića i da je nedaleko od tog mjesta spomenik Savinom rođenom bratu Nikoli, koji je bio poslanik Podgoričke skupštine i glasao za ujedinjenje Crne Gore i Srbije, ostalo je još da na tom trgu, na slobodnom mjestu kojeg svakako ima, podignemo spomenik i Srbima iz Crne Gore koji su bili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića i da taj trg simbolično nazovemo - Trg srpskog pomirenja. Pozdravljamo ovaj prilog koji u izgradnji tog trga danas nesvjesno daju Milo Đukanović i Vesko Grbović podižući spomenike Srbima iz Crne Gore. Neka nova i bolja generacija Nikšićana dopuniće ovaj Trg srpskog pomirenja i sa spomenikom koji nedostaje", zaključio je Kovačević.

Bonus video: