MVPEI: Crna Gora nabavila 10.000 viznih naljepnica

Uvođenje novih viznih naljepnica, kojima će se unaprijediti bezbjednost u postupku izdavanja viza i spriječiti moguće zloupotrebe viza, realizuje se u okviru procesa harmonizacije viznog režima sa standardima EU i Šengena
61 pregleda 0 komentar(a)
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2016. 12:07h

Crna Gora je nabavila deset hiljada viznih naljepnica koje su usklađene sa Šengen preporukama i ispunjavaju kriterijume i visoke standarde zaštitnih elemenata protiv krivotvorenja, koje će se implementirati u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Ministrastvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopštila da je to urađeno u skladu sa obavezama iz evropske agende u okviru pregovaračkog poglavlja 24 i Šengen preporukama koje jasno definišu kvalitet viznih naljepnica,

"Projekat koji ima za cilj uspostavljanje prve verzije nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavku viznih naljepnica realizovan je u saradnji i uz finansijsku podršku MVPEI, MUP-a i UNDP-a a prva lokacija na kojoj će biti implementiran biće Ambasada Crne Gore u Beogradu", navode iz tog resora.

Uvođenje novih viznih naljepnica, kojima će se unaprijediti bezbjednost u postupku izdavanja viza i spriječiti moguće zloupotrebe viza, realizuje se u okviru procesa harmonizacije viznog režima sa standardima EU i Šengena.

"U tom cilju, MVPEI, na osnovu Zakona o strancima, donijelo je Pravilnik o vizama i viznim obrascima i Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje vize za duži boravak (viza D), kojima je propisan jedinstveni postupak unošenja viznih naljepnica u putnu ispravu u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Uspostavljanjem nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavkom viznih naljepnica, proces izdavanja crnogorskih viza biće u potpunosti podržan elektronski.

"Odvijaće se isključivo uz štampanje viznih naljepnica, kako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima država koje nas u poslovima izdavanja viza konzularno zastupaju", navode iz Ministarstva.

Bonus video: