Dolazi i DF: O leks specijalisu i sastavu nove Vlade u srijedu

Pored usvajanja leks specijalisa i izboru novih ministara vlade izbornog povjerenja, na sjednici bi trebalo da se glasa i o zahtjevu za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića
103 pregleda 110 komentar(a)
Skupština CG, Foto: Filip Roganović
Skupština CG, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.04.2016. 13:00h

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će na dnevnom redu biti leks specijalis, sastav nove vlade i smjena šefa parlamenta Ranka Krivokapića, zakazana je za srijedu, dogovoreno je na kolegijumu predsjednika Skupštine.

Demokratski front će prisustovati sjednici Parllamenta.

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Milutin Simović kazao je da je zadovoljan što su na kolegijumu danas uspjeli da zakažu sjednicu parlamenta.

“Zadovoljstvo je iz razloga što se time stiču uslovi da se počne sa primjenom Sporazuma kom je DPS postavila temelje, ponudom premijera u Skupštini 27. januara”, kazao je Simović nakon sjednice kolegijuma.

On je naveo da je zakazivanjem sjednice deblokiran rad Skupštine koji traje više od dva mjeseca.

Komentarišući najavljeno prisustvo Demokratskog fronta (DF) sjednici Skupštine, Simović je poručio da su oni dobrodošli.

“Jedini komentar je da nijesu trebali ni odlaziti, jer je jedino ovaj dom i ovaj parlament mjesto gdje se sučeljavaju mišljenja”, kazao je Simović.

Upitan koja mjesta će zauzimati Pozitivna u Vladi, Simović je kazao da je to tema o kojoj treba da raspravlja opozicija.

Jedan od funkcionera DF kazao je da su on i šef kluba DF-a, Milutin Đukanović današnjoj sjednici kolegijuma prisustvovali uslovno.

"Zato što će naša odluka da jednokratno prisustvujemo samo jednoj sjednici Skupštine biti potvrđena u utorak veče na narodnom skupu. Ukoliko građani, koji su nam danas jedini partneri, to potvrde tada ćemo i mi prisustvovati ovoj Skupštini", pojasnio je.

Prema njegovim riječima, sve tačke će biti odvojene, sjednica će trajati od 12 do 20 sati, a na kraju će biti glasanje.

On je rekao da je sigurno da se sjednica ne može završiti za dan, dva. “Pretpostavljam i mnogo više će trajati".

Šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja rekao je da očekuje da će sjednica trajati najmanje dva dana.

"Vidjećemo u srijedu veče kako će se odvijati radni dan. U srijedu veče je dogovoren novi kolegijum kako bi utvrdili dalji tok rada sjednice”, precizirao je Tuponja.

Kadrovska rješenja, kako je naveo, još nijesu dostavljena, već samo zahtjev premijera za održavanja sjednice na temu izmjena u vladi.

“U svakom slučaju lista kandidata mora biti dostavljena prije sjednice, ali kad tačno to ne znam”, dodao je Tuponja.

Upitan o pozicijama koje će Pozitivna zauzimati u Vladi, Tuponja je kazao da su razgovori u toku.

”Čim budemo imali nešto da saopštimo to ćemo iznijeti sa konkretnim imenima, tako da u ovom trenutku ne bih prejudicirao stvari”, poručio je Tuponja.

Premijer Milo Đukanović je juče kazao da će uputiti zahtjev za promjene u vladi zavisno od brzine kojom će mu potencijalni partneri dostaviti informaciju da imaju spisak kandidatata. Ta lista, ipak, nije stigla, ali je premijer ubrzo parlamentu uputio zahtjev sa dnevnim redom - izmjene u sastavu vlade.

Pored usvajanja leks specijalisa i izboru novih ministara vlade izbornog povjerenja, na sjednici bi trebalo da se glasa i o zahtjevu za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Lider SDP-a je juče inače poručio da je njegova partija spremna da SNP-u ustupi mjesta u izvršnoj vlasti. Lider SNP-a Srđan Milić je ranije od kolega iz opozicije tražio mjesto potredsjednika vlade i ministra finansija, iako nije potpisao Sporazum. “SDP je dao svima prvenstvo prema vladi, daje ga i SNP-u. Mi ćemo pomoći da što više građanskih partija bude u toj vladi“, rekao je Krivokapić juče novinarima u parlamentu.

Za danas su zakazane sjednice glavnih odbora SDP-a i SNP-a na kojima će se raspravljati o Sporazumu i kadrovskim rješenjima za ladu. Prema informacijama “Vijesti”, SNP bi mogao dobiti što je i tražio, mjesto potpredsjednika vlade i ministra finansija. Po toj podjeli SDP-u će vjerovatno pripasti funkcija ministra poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u ministarstvima zdravlja i prosvjete. Aleksandar Damjanović i Radivoje Rašović su imena koje je Milić do sada pominjao. Međutim, u toj partiji postoji i nezadovoljstvo onih koji su očekivali da budu na spisku. Poslanica SNP-a Snežana Jonica računala je da će joj pripasti mjesto ministra unutrašnjih poslova, koje je dobio Demos, odnosno Goran Danilović.

Tokom razgovora o pozicijama u organima državne uprave, Demos je izrazio očekivanje da će dobiti mjesto generalnog inspektora u ANB-u. Ranije je URA predložila Borisa Marića kao nestranačku ličnost za ministra rada i socijalnog staranja.

Đukanović je juče nakon premijerskog sata rekao da je Sporazum u 98 odsto teksta zasnovan na onome što je ponudio opoziciji prilikom glasanja o poverenju vladi u januaru. On je tada, međutim, ponudio četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto, bez smjena u RTCG-u, kontrole u ANB-u i javnim i lokalnim preduzećima.

Krivokapić je juče ponovio da Pozitivna ne može biti u kvoti opozicije jer je podržala vladu, dok je Đukanović odbacio mogućnost da ta partija preuzme mjesto šefa diplomatije, jer ono pripada DPS-u. Pozitivna je juče potpisala Sporazum.

Bonus video: