Medojević: Istražiti kako je Vlada prihvatila falsifikovanu bankarsku garanciju

"Odgovornost za gubljenje vremena i nastavak ove politike pljačkanja države i bogaćenja državnih funkcionera i njihovih tajkuna, je sada još veća pred liderima bivših opozicionih stranaka, koji ulaskom u ovu korumpiranu i nesposobnu vladu samo spašavaju bolesni sistem i postaju dio njega"
82 pregleda 9 komentar(a)
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Ažurirano: 28.04.2016. 11:20h

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenio je da je specijalni državni tužilac prava adresa koja bi morala da pokrene istragu kako je Vlada Crne Gore prihvatila falsifikovanu bankarsku garanciju za obezbjeđenje investicija za bivši Hotel As u Perazića dolu, ali i kako je Vlada potpisala "megaštetni ugovor o izgradnji dijela auto puta i kredit sa kineskom bankom EXIM."

"Nakon priznanja Premijera Đukanovića, da njegova Vlada nema dovoljno kompetetnosti da provjerava bankarske garancije, što je slučaj nezabilježen u svijetu, otvara se pitanje u kojim sve sličnim privatizacionim aranžmanima je i koliko oštećena država Crna Gora i njen interes, kada su ga branili nesposobni, nestručni i korupciji skloni Premijeri i Ministri." kazao je Medojević.

On je dodao da su se u slučaju budvanskog kriminalnog klana vidjeli mehanizmi pljačkanja države i bogaćenja državnih funkcionera iz DPS, što, kako navodi, ukazuje na osnovanu sumnju da slično ili još mnogo gore rade funkcioneri DPS u Vladi.

"Specijalnom tužiocu Katniću, je sigurno poznat drevni pravni princip da neznanje ne oslobađa krivice, pa bi prema tome morao pokrenuti hitne istrage protiv nekompetentih i korupciji sklonih državnih funkcionera, koji su, u ime države sklapali veoma vrijedne ugovore koji, zbog neznanja i/ili korupcije proizvode ili mogu proizvesti ogromne i nenadoknadive štete po vitalne ekonomske interese države Crne Gore. Nemoguć je i u stvarnoj praksi krajnje neubjedljiv iskaz Đukanovića da se radi o nekompetentosti, jer je postupak provjere validnosti bankarske garancije toliko jednostavan pravni postupak, koji mogu obaviti pripravnici u svakoj banci i Vladi Crne Gore. Tekst bankarske garancije je standardizovan i može se naći u udžbenicima finansijskog prava i bankarskog poslovanja, kao i tekst akreditiva, konosmana i drugih uobičajenih formi dokumeneta za međunarodno poslovanje. Mnogo je vjerovatnije da je stvarni vlasnik i kupac bivšeg Hotela As u Perazića dolu, neko iz vrha režima koji je i sam uključen u ovu prevaru i koji je svjesno prihvatio falsifikovanu bankarsku garanciju." istakao je Medojević.

On je objasnio da postoje mnogo veće štete, koje mogu ugroziti suverenost i teritorijalni integritet države i ugroziti stabilnost budžeta i javnih finansija, predstvljaju ugovori o izgradnji dijela auto puta i kredit sa kineskom bankom EXIM.

"Ko je prihvatio jurisdikciju suda u Pekingu, ugovor u USD, odustajanje od suverenosti nad teritorijom i državnom pokretnom i nepokretnom imovinom i da li se iza toga kriju i korupcionaški motivi i interesi ili je samo nekompetentost Premijera i njegovih Ministara." kaže Medojević.

On je istakao da Crna Gora treba hitne smjene korumpiranog, nesposobnog i nestručnog režima, koji nanosi ogromne štete državi i onemogućava bilo kakav ekonomski oporavak i perspektivu za normalan život generacija koje dolaze.

"Odgovornost za gubljenje vremena i nastavak ove politike pljačkanja države i bogaćenja državnih funkcionera i njihovih tajkuna, je sada još veća pred liderima bivših opozicionih stranaka, koji ulaskom u ovu korumpiranu i nesposobnu vladu samo spašavaju bolesni sistem i postaju dio njega. Umjesto ujedinjavanja oko nužnih političkih promjena i smjene režima, neki bivši opozicionari se ujedinjuju oko spasavanja režima i bolesnog sistema koji uništava privredu, uvodi zemlju u dužničko ropstvo, razara institucije i uvodi sve veći broj građana u zonu apsolutnog siromaštva." zaključio je Medojević

Bonus video: