Prave spisak ministara: Vicepremijer iz SNP-a?

SNP-u najvjerovatnije potpredsjedničko mjesto u vladi i ministar finansija, Demos će predložiti generalnog inspektora u ANB-u
30 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2016. 05:57h

Sjednica Skupštine na kojoj će se usvojiti leks specijalis neophodan za primjenu Sporazuma o uslovima za fer izbore biće zakazana sjutra, pošto je premijer Milo Đukanović dostavio zahtjev parlamentu.

Đukanović je juče kazao da će uputiti zahtjev za promjene u vladi zavisno od brzine kojom će mu potencijalni partneri dostaviti informaciju da imaju spisak kandidatata. Ta lista, ipak, nije stigla, ali je premijer ubrzo parlamentu uputio zahtjev sa dnevnim redom - izmjene u sastavu vlade.

Pored usvajanja leks specijalisa i izboru novih ministara vlade izbornog povjerenja, na sjednici bi trebalo da se glasa i o zahtjevu za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Lider SDP-a je juče inače poručio da je njegova partija spremna da SNP-u ustupi mjesta u izvršnoj vlasti. Lider SNP-a Srđan Milić je ranije od kolega iz opozicije tražio mjesto potredsjednika vlade i ministra finansija, iako nije potpisao Sporazum. “SDP je dao svima prvenstvo prema vladi, daje ga i SNP-u. Mi ćemo pomoći da što više građanskih partija bude u toj vladi“, rekao je Krivokapić juče novinarima u parlamentu.

Za danas su zakazane sjednice glavnih odbora SDP-a i SNP-a na kojima će se raspravljati o Sporazumu i kadrovskim rješenjima za ladu. Prema informacijama “Vijesti”, SNP bi mogao dobiti što je i tražio, mjesto potpredsjednika vlade i ministra finansija. Po toj podjeli SDP-u će vjerovatno pripasti funkcija ministra poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u ministarstvima zdravlja i prosvjete. Aleksandar Damjanović i Radivoje Rašović su imena koje je Milić do sada pominjao. Međutim, u toj partiji postoji i nezadovoljstvo onih koji su očekivali da budu na spisku. Poslanica SNP-a Snežana Jonica računala je da će joj pripasti mjesto ministra unutrašnjih poslova, koje je dobio Demos, odnosno Goran Danilović.

Tokom razgovora o pozicijama u organima državne uprave, Demos je izrazio očekivanje da će dobiti mjesto generalnog inspektora u ANB-u. Ranije je URA predložila Borisa Marića kao nestranačku ličnost za ministra rada i socijalnog staranja.

Đukanović je juče nakon premijerskog sata rekao da je Sporazum u 98 odsto teksta zasnovan na onome što je ponudio opoziciji prilikom glasanja o poverenju vladi u januaru. On je tada, međutim, ponudio četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto, bez smjena u RTCG-u, kontrole u ANB-u i javnim i lokalnim preduzećima.

Krivokapić je juče ponovio da Pozitivna ne može biti u kvoti opozicije jer je podržala vladu, dok je Đukanović odbacio mogućnost da ta partija preuzme mjesto šefa diplomatije, jer ono pripada DPS-u. Pozitivna je juče potpisala Sporazum.

Rakčević DPS-u: Marović potpisao više sporazuma

Iscrpljujući pregovori koji su rezultirali potpisivanjem Sporazuma o slobodnim i fer izborima, nastavljeni su preksinoć do kasnih sati na temu raspodjele pozicija u državnoj upravi, ali su počeli u opuštenijoj atmosferi. Prema izvorima “Vijesti” sa sastanka u Skupštini, na kojem su bili čelnici Demosa, Građanskog pokreta URA, SNP-a, SDP-a i DPS-a, ta runda pregovora počela je "zamjerkom" DPS-a na račun GP URA, Demosa i SNP-a da su u jednom danu potpisali i previše sporazuma - sa DPS-om o slobodnim izborima, pa potom deklaraciju da ni prije ni poslije izbora sa DPS-om neće ulaziti u koaliciju. Nakon što je razjašnjena zabuna ko se pred javnošću obavezao da ne želi nikakve aranžmane sa DPS-om, lider URA Žarko Rakčević kolegama iz DPS-a je suregisao da se prisjete i nekih drugih pregovora i sporazuma, ali onih o priznanju krivice u Specijalnom tužilaštvu.

"Više ste ih potpisali vi, samo je Sveto (Marović) danas dva potpisao", rekao je Rakčević, prenosi jedan od učesnika sastanka.

Bonus video: