Građanski pokret otpora: Nijedan diktator nije sam sebe razvlastio

Vladar Đukanović je ubijeđen da je dobitnik i nema razloga da sumnja u svoju procjenu usljed višegodišnje pobjedničke prakse. Sa druge strane i potpisnici Sporazuma vjeruju da su na dobitku. Ko je bolje isposlovao?", navodi se u saopštenju Građanskog pokreta otpora
89 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2016. 12:37h

Građanski pokret otpora, od samog početka zna da nijedan diktator nije sam sebe razvlastio i da je potreban široki konsenzus svih opozicionih partija i slobodomislećih grupa i građana u tom poslu, saopšteno je iz ovog pokreta.

"Na Vladu izbornog povjerenja (VIP) gledamo kao na miks interesa: Đukanovića, inostranih ambasada i opozicije koja nema alternativno rješenje u smjeni DPS-a. Zbog toga i sumnjamo u njegovu djelotvornost i strahujemo da će VIP biti vezivni malter u učvršćivanju imperije Đukanović. Bićemo srećni ako naša procjena bude pogrešna i na oktobarskim izborima trijumfuju snage koje DPS šalju u opozicione klupe. VIP donosi betoniranje vlasti DPS-a ili smjenu na oktobarskim izborima. Vladar Đukanović je ubijeđen da je dobitnik i nema razloga da sumnja u svoju procjenu usljed višegodišnje pobjedničke prakse. Sa druge strane i potpisnici Sporazuma vjeruju da su na dobitku. Ko je bolje isposlovao?", navodi se u saopštenju Građanskog pokreta otpora.

Oni su naveli da pobornici VIP sporazuma zastupaju sljedeće stavove:

1.VIP nema alternativu. Trenutna alternativna opcija je retrogradna, vraća u prošlost, u referendumske podjele - Đukanovićeva stara i omiljena taktika. Uz to, zar izbori nijesu “regularniji” ako se izborne manipulacije umanje za makar pet procenata, u odnosu na prethodne izbore?

2.VIP ima podršku zapadnih ambasada i Delegacije EU. „Ovi se neće micati dok ih Zapad ne makne“ – čest komentar građana koji se nadaju da će naše interese štititi inostrani centri moći.

3. VIP ima podršku najuticajnijih NVO-a i medija u Crnoj Gori. Iako većina tih NVO-a zavisi od grantova pomenutih ambasada, u javnosti su se nametnuli kao korektivni faktor koji može dati doprinos promjenama.

4. VIP ima šansu za razotkrivanje brojnih nepravilnosti, zloupotreba, fantoma i duplikata koje je moguće plasirati kroz „slobodniji“ javni servis. Sve ovo u nadanju da poslovi već nijesu završeni i tragovi obrisani, i naravno, da je „odobreno“ češljanje papira potpisanih prije Sporazuma.

Sa druge strane, po navodima ovog pokreta, skeptici o VIP sporazumu zastupaju sljedeće:

1. Nelegitimitet potpisnika Sporazuma. Učešće u vlasti uzimaju oni koji se nikada nijesu testirali na izborima. Kao takvi, nameću Sporazum koji je, i po riječima samih inicijatora, dokument „privremenog trajanja i van sistema“.

2. Nesinhronizovanost potpisnika Sporazuma. Očekuje se da 200 najavljenih opozicionih VIP-ovaca budu uigrani. Koliko je to moguće ako se zna da je SDP dojučerašnji osamnaestogodišnji saveznik DPS-a, a SNP soler koji pravi konfuziju i među svojim biračima i partnerima? Lošu poruku biračima i razloge za sumnju u uspjeh VIP-a šalju partijski lideri svojim odsustvom sa mjesta gdje se preuzima odgovornost.

3.Jača apstinencija kod opozicionih i neodlučnih birača. Tajni sastanci opozicije sa Duškom Markovićem i diktatorom Đukanovićem vode do razočarenja opozicionih birača. Sa druge strane, DPS će vješto krivicu prebaciti na VIP opozicionare zbog obustave kako zapošljavanja mladih tako i isplata sportskim i kulturnim udruženjima.

4. Opstrukcije sistema prema “uljezima” u vlasti. Redovni poslovi “novih” ministara i kontrola Vlade biće opstruirani od ranije poznatom taktikom DPS-a korišćenom u opozicionim lokalnim samoupravama. Biće zanimljivo vidjeti kako će se novi ministar unutrašnjih poslova nositi sa eventualnim štrajkom u policiji. Osim toga, poznato je da državni aparat u mjesecima odmora usporeno funkcioniše, i očekivano je da će se DPS administracija utrkivati u uzimanju odmora, što dodatno skraćuje ionako kratak rok za djelovanje.

5. Nemogućnost kontrole crnih i sivih fondova za kupovinu glasova ili apstinencije i za ucjenjivače. Zabrinjavajuće je neprecizno targetiranje izvora krađe. Kontrola ZIKS-a umjesto kontrole uslovnih opusta. Kontrola fonda PIO umjesto kontrole novca ka udruženjima penzionera. Smjena Radojke Rutović umjesto generalnog direktora Rada Vojvodića.

6. Prihvatanje rezultata izbora. Koji su to parametri po kojima su izbori dovoljno regularni da bi bili prihvaćeni rezultati istih? Pretpostavimo da uz pomoć kontrole, DPS ostvari izborni rezultat od 51% umjesto planiranih, recimo, 60%, izbori su regularni?

Bonus video: