Sreten Radonjić bi hvalu, a čemu?

“Napravljen je haos u izvještajima u prihodima o imovini”, kaže Vuk Maraš
7 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 06:06h

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš ocijenio je da je cilj današnjeg konsultativnog saslušanja direktora Agencije za antikorupciju Sretena Radonjića pred skupštinskim Odborom za antikorupciju stvaranje lažnog utiska o rezultatima rada te institucije.

Agencija je počela sa radom 1.januara ove godine, ali za sada nije ispunila očekivanja civilnog sektora. Sjednice Savjeta zatvorene su za javnost, na sajtu još nema imovinskih kartona javnih funkcionera koji su po Zakonu o sprečavanju korupcije funkcioneri morali dostaviti do kraja marta.

Maraš podsjeća da je Radonjić došao na mjesto direktora Agencije “bez potrebnih kvalifikacija”. “On ne razumije posao borbe protiv korupcije, za njegovog mandata u MUP-u nije bilo rezultata već je za njim ostala ogromna hipoteka neriješenih ubistava i drugih nepočinstava. Jedina kvalifikacija mu je bila što je u bliskim rodbinskim odnosima sa potpredsjednikom Vlade i Duškom Markovićem,” ocjenjuje Maraš.

On smatra da ne postoji nijedna stvar koju je Agencija uradila u vezi sa izborima u Tivtu, odnosno zloupotrebama državnih resursa.

“Sve prigovore odbili su, iako su i sami konstatovali da se radi o određenim kršenjima zakona, ali su pokušali naći obrazloženje da aboliraju svaku instituciju koja je prekršila zakon. I u oblasti konflikta interesa jasan je nedostatak rezultata, od činjenice da su notari proglašeni da nisu javni funkcioneri kako ne bi podnosili izveštaje o prihodima o imovini, pa do toga da je napravljen haos u izvještajima u prihodima o imovini zbog navodnog uvođenja nekih inovacija u sistem prijava", rekao je Maraš.

Stanišić: Odbor ne može biti ekspozitura MANS-a

Zamjenik predsjednika Odbora Obrad Stanišić odbio je zahtjev MANS-a da učestvuju u konsultativnom saslušanju Radonjića. “Ne mogu da učestvuju, to je za poslanike. Imaju svog predstavnika u Savjetu, pa neka učestvuju na sjednicama. Odbor za antikorupciju ne može biti ekspozituira MANS-a ili bilo koje NVO organizacije, “rekao je Stanišić “Vijestima”.

Vuk Maraš je planirao danas da pita Radonjića zbog čega Agencija nema rezultate. “Pretpostavljam da je suština konsultativnog saslušanja da se stvori potpuno pogrešna percepcija o radu Radonjića i pokuša ispeglati činjenica da on nema nikakve rezultate,” rekao je Maraš “Vijestima”.

On podsjeća da je ta NVO više puta tražila Radonjićevo razrješenje.

Galerija

Bonus video: