Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate potpisali Sporazum o fer i slobodnim izborima

Navodi se da su SD, u prethodnom periodu, aktivnim učešćem u parlamentarnom dijalogu dale doprinos postizanju dogovora između vlasti i dijela opozicije
51 pregleda 0 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore logo, SD logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate Crne Gore logo, SD logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 26.04.2016. 17:42h

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) potpisale su danas Sporazum o fer i slobodnim izborima, i poručile da je prilikom njegove primjene neophodno puno poštovanje pravnog poretka i ustavnog uređenja države.

Sporazum su ranije danas potpisali predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa, Građanskog pokreta URA i Bošnjačke stranke.

U saopštenju SD navodi se da u toj partiji smatraju da će cjelokupni proces koji je prethodio stvaranju uslova za potpisivanje sporazuma, kao i njegova implementacija, još jednom potvrditi ispravnost evropske i evroatlantske perspektive Crne Gore i poštovanja vrijednosti na kojima se ona temelji.

Nakon toga, kako su naveli, niko dobronamjeran neće moći da dovodi u pitanje “novu izvjesnu izbornu pobjedu progresivnih političkih snaga čiji neizostavni dio će biti SD”.

“Takođe, još jednom potenciramo neophodnost punog poštovanja pravnog poretka i ustavnog uređenja Crne Gore prilikom primjene Sporazuma”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su SD, u prethodnom periodu, aktivnim učešćem u parlamentarnom dijalogu dale doprinos postizanju dogovora između vlasti i dijela opozicije.

“SD iskazuju punu podršku potpisivanju Sporazuma, čijom će se primjenom povećati ukupan nivo povjerenja u izborni proces u državi, kao i povjerenja među svim političkim akterima, što je u skladu sa jednim od naših temeljnih programskih opredjeljenja, a to je promovisanje drugačije političke kulture u Crnoj Gori”, poručili su iz te partije.

Oni su dodali da će aktivno učestvovati i pozitivno se odnositi prema svim inicijativama, dogovorima i sporazumima koji su usmjereni ka unaprjeđenju demokratskih procesa u Crnoj Gori.

I Bošnjačka stranka potpisala Sporazum o fer i slobodnim izborima

Bošnjačka stranka (BS) potpisala je Sporazum o fer i slobodnim izborima, nakon što su to ranije danas učinili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa i Građanskog pokreta URA.

Kako je saopšteno iz BS, ta partija je istinski i aktivno sudjelovala u parlamentarnom dijalogu i davala podršku demokratskim iskoracima koji će dovesti do održavanja fer i slobodnih izbora.

“Potpisivanje ovakvog sporazuma je veoma važao, jer stvara pretpostavke za ulazak u izbornu kampanju sa više povjerenja nego ranije, u boljoj atmosferi i sa manje nesuglasica”, smatraju u BS.

U isto vrijeme, kako su naveli, usaglašavanje sporazuma znači dodatni podstrek prema EU i NATO integracijama, kojima Crna Gora teži.

“Potpisivanjem Sporazuma stvaraju se pretpostavke za široko društveno-političko saglasje o izbornom procesu, odnosno o nespornim rezultatima izbora koji će biti održani oktobra tekuće godine”, kaže se u saopštenju.

Važno je, naglasili su iz BS, da izborni proces bude sa što više povjerenja, a sa manje zlopuotreba sa bilo koje strane, “kako bi izašli stabilniji i sigurniji nakon izbornog procesa”.

“BS će i u narednom periodu participirati u izvršnoj vlasti i davati podršku svim naprednim procesima”, poručili su iz te partije.

Bonus video: