URA, Demos i SNP: Ni prije ni poslije izbora nećemo sa DPS

predsjednik GP URA Žarko Rakčević je izrazio očekivanje da će i ostale opozicione partije potpisati dokument
84 komentar(a)
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2016. 13:02h

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević, lider Demosa Miodrag Lekić i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić potpisali su danas deklaraciju kojom se obavezuju da neće praviti predizborne i postizborne saveze sa DPS.

Rakčević je izrazio očekivanje da će i ostale opozicione partije potpisati taj dokument.

Oni su u zajedničkoj izjavi konstatovali da se u Crnoj Gori vlast nikada nije mijenjala na demokratskim i slobodnim izborim i istakli da je demokratski sistem besmislen bez periodične smjene vlasti, kao i da je tako nešto nespojivo sa modernim evropskim državama.

Oni su naglasili potrebu za kapitalnim političkim promjena, jačanjem nezavisnosti institucija i njihovog profesionalizma.

"Uvjereni smo da samo društvo oslobođeno političkih monopola, bilo partija ili pojedinaca, može pretendovati na svoju svijetlu evropsku budućnost", poručili su predsjednici Demosa, URE i SNP-a.

Prema njihova riječima, demokratska i mirna smjena vlasti ubrzava neophodne reforme i suštinski označava kraj tranzicionog perioda koji predugo traje.

Oni su ocijenili da se Crnom Gorom može upravljati na mnogo kvalitetniji, učinkovitiji i organizovaniji način.

"Želimo da stvorimo zaokret od onoga što je aktuelna pogrešna politika u oblastima ekonomije, zdravstva, obrazovanja i drugim sferama važnim za razvoj i napredak svako države", naveli su Lekić, Rakčević i Milić.

Oni su saopštili da su svjesni činjenica da je opoziciona ideja koja je, kako su naveli, imala većinsku podršku javnosti u prošlim godinama više puta bila iznevjerena, uz indicije koje upućuju na političku korupciju.

"Riješeno smo da spriječimo da se tako nešto opet ponovi", poručili su Lekić, Rakčević i Milić.

Demos: Principijelnost u borbi za uspostavljanje pravne države i efikasnost u dekriminalizaciji sistema

Potpisivanjem ove deklaracije od strane predsjednika Lekića, Demos šalje jasnu poruku crnogorskoj javnosti da ostaje dosljedan na svom političkom putu oslobađanja države od destruktivnog upravljanja DPS-a, čiji se visoki funkcioneri nalaze pred nadležnim organima kao osumnjičeni za kriminalno udruživanje, a međunarodna javnost u svojim izvještajima prepoznaje i ističe zabrinutost zbog nerješavanja afera i izostanka pravnog epiloga u slučajevima koji uključuju vladajuću stranku, saopšteno je iz Demosa.

"Demokratska javnost očekuje od opozicionih stranaka principijelnost u borbi za uspostavljanje pravne države i efikasnost u dekriminalizaciji sistema. Demos, osjećajući odgovornost prema građanima koji mu iskazuju povjerenje, u saradnji sa opozicionim strankama koje su učestvovale u pregovorima o slobodnim i fer izborima, kreator je deklaracije – političke izjave, kojom se potpisnici obavezuju da neće ulaziti ni u predizbore, ni u postizborne koalicione saveze sa Demokratskom partijom socijalista na narednim parlamentarnim izborima koji su planirani za oktobar 2016. godine", navodi se u saopštenju Demosa.

Bonus video: