MVPEI zatvorio štand Abhazije

Štand Privredne komore Abhazije zatvoren nakon žalbe Gruzije, koja je smatra svojom teritorijom okupiranom od strane Rusije
21 komentar(a)
Sajam Budva, štand Abhazije, Foto: Tppra.org
Sajam Budva, štand Abhazije, Foto: Tppra.org
Ažurirano: 26.04.2016. 05:53h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) naložilo je zatvaranje štanda Privredne komore Abhazije na Jadranskom sajmu turizma u Budvi, tvrde iz te organizacije.

Kako tvrde iz Privredne komore te nepriznate države, njihov štand u Budvi zatvorili su policajci u civilu jer je Ministarstvo spoljnjih poslova Gruzije tražilo da se štand zatvori. Štand je pokriven ceradom sa oznakama Jadranskog sajma turizma, nakon što su predstavnici komore odbili da ga zatvore.

Predsjednik Privredne komore Abhazije Genadi Gagulija kazao je da je policija okružila njihov štand jer im je crnogorska vlada naložila da hitno zatvore štand. "Rekli su da je MVPEI dobilo žalbu od gruzijskog ministarstva. Nakon što smo kategorički odbili da to učinimo, shvatili su da ne mogu da nas otjeraju na silu, pa su donijeli ceradu i pokrili štand sa svih strana”, rekao je Gagulija, prenosi zvanični sajt te organizacije.

Abhazija je ove godine učestvovala na međunarodnim sajmovima turizma u Francuskoj, Mađarskoj i Rusiji, kažu iz te privredne komore. Abhazija koja je proglasila nezavisnost od Gruzije nakon više sukoba u tom regionu, sebe smatra nezavisnom državom, a do sada su je priznale Rusija, Nikaragva, Venecuela i Nauru dok je velika većina članica UN ne priznaju kao nezavisnu, već kao dio Gruzije. Gruzija redovno sprečava učešća Abhazije na međunarodnim političkim kulturnim i sportskim događajima gdje se ova država predstavlja kao nezavisna.

Gruzija Abhaziju smatra teritorijom okupiranom od strane Rusije.

Gagulija je kazao da je uprkos incidentu Abhazija ostala na listi učesnika i u zvaničnom katalogu sajma gdje je predstavljena kao nezavisna država.

Bonus video: