Leks specijalis dostavljen Skupštini

Politički direktor DPS Tarzan Milošević najavio je sjednicu za četvrtak, a šefovi poslaničkih klubova trebalo bi formalno da se dogovore o tome
49 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.04.2016. 17:19h

Posebni zakon, koji omogućava sprovođenje Sporazuma o slobodnim izborima, "Leks specijalis", dostavljen je Skupštini.

Dokument je usklađen između opozicije i DPS, ali još nije objavljen njegov sadržaj.

Politički direktor DPS Tarzan Milošević najavio je sjednicu za četvrtak, a šefovi poslaničkih klubova trebalo bi formalno da se dogovore o tome.

Na dnevnom redu bi trebalo da bude i premijerov predlog za nove članove Vlade, kao i pitanje razrješenja predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Sjutra će biti potpisan Sporazum o fer i slobodnim izborima.

Dugo očekivani korak naprijed u petomjesečnim pregovorima vlasti i opozicije o formiranju vlade izbornog povjerenja konačno je napravljen.

"Leks specijalis smo dali u proceduru pri kraju današnjeg radnog dana uz potpise kolege Gorana Danilovića i moje malenkosti, koji su samo formalni, mogli su to uraditi i drugi poslanici, uglavnom, on će se sjutra naći na stolu ovih ostalih poslanika. To je bio važan preduslov da imamo dokument za zakazivanje sjednice", istakao je Dritan Abazović (GP URA).

Da bi sjednica bila zakazana treba da stigne i predlog premijera Mila Đukanovića o izmjenama u Vladi. Istovremeno, potrebno je da budu dostavljena i imena kandidata opozicije za četiri ministarska, dva pomoćnika i mjesto potpredsjednika Vlade.

Abazović kaže da se radi na tome kako bi sjednica bila zakazana što prije.

"Ostala je jedna dilema vezana za taj termin, mi bismo zaista željeli da se to desi najkasnije u čertvrtak, jer slijede uskršnji i prvomajski praznici", dodao je Abazović.

U međuvremenu biće potpisan i politički Sporazum o fer i slobodnim izborima.

"Sjutra bi trebalo formalno da se potpiše u toku radnog dana, kako od članova opozicije, tako od partija koje su vlast tako i njihovih manjinskih podržavalaca", kazao je Abazović.

On kaže kako bi dio opozicije želio da i SNP potpiše politički sporazum i uđe u Vladu izbornog povjerenja, kao i da su vrata otvorena i Demokratskoj Crnoj Gori i DF-u, koji su takvu mogućnost odbili.

Kaže da nema dileme o tome na kojoj poziciji u izmijenjenoj Vladi će biti Pozitivna Crna Gora.

"Predstavnici Pozitivne ne mogu da uđu u opzicionu kvotu, to da li DPS njih želi da zadovolji na neki dtugi način i da li će im dati nešto što pripada njima, to nije naša stvar niti je o tome bilo duiskusije niti cemo se time baviti", objašnjava Abazović.

Na predstojećoj sjednici parlamenta naći će se i inicijativa o ispitivanju povjerenja predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

Bonus video: