Bulatović: Đukanović nastavlja sa podjelama u crnogorskom društvu

“Danas je na otkrivanju spomenika komitama nastavio i sa svojim kontroverzama, jer se razlikuje od onog Đukanovića iz 1998. godine, koji je saopštio da je 1. decembar 1918. godine jedan od najsvjetlijih datuma u našoj istoriji, iz kojeg je i nastala SFRJ”
1766 pregleda 1 komentar(a)
Bulatović, Foto: DNP
Bulatović, Foto: DNP
Ažurirano: 26.12.2018. 15:57h

Milo Đukanović je u svom govoru povodom otkrivanja spomenika komitima u Nikšiću nastavio sa podjelama u crnogorskom društvu u svijetlu rezolucije DPS-a od 1918. godine, navodi se u reagovanju poslanice DF-a i članice predsjedništva DNP-a, Vere Bulatović.

>> Đukanović u Nikšiću: Komite su bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006. godine

“Danas je na otkrivanju spomenika komitama nastavio i sa svojim kontroverzama, jer se razlikuje od onog Đukanovića iz 1998. godine, koji je saopštio da je 1. decembar 1918. godine jedan od najsvjetlijih datuma u našoj istoriji, iz kojeg je i nastala SFRJ”, smatra Bulatović.

Dvadeset godina kasnije, kako tvrdi poslanica DF-a, Đukanović saopštava da svi koji proslavljaju 1. decembar 1918. godine, slave pečat izdaje i srama iako su komiti “kojima danas podiže spomenik u cilju promocije lične vlasti svi do jednog bili za federalno uređenje države”.

“Upravo zbog ovakvih reteriranja Đukanovića, ne bi bilo čudo da isti on, kroz više godina, kad više ne bude ni predsjednik ni premijer, ponovo promijeni svoj stav prema ovom i sličnim istorijskim datumima”.

Bulatovićeva smatra da je u Crnoj Gori “u modi” da režim podiže spomenike i statue “kad već ne može podići standard grašana I stepen vladavine prava”.

“Na ovaj način vlast preko nekih primjera iz prošlosti nastoji da ušićari nešto za sebe danas. I da pokaže kako joj je navodno mnogo stalo do naše istorijske prošlosti. Umjesto da se vlast izbori sa nemaštinom građana, s prevlašću kriminala i korupcije, građani će se po ulicama i trgovima uskoro sudarati s postamentima spomenika.”

“Ovaj režim očigledno nema ništa dobro da ponudi građanima u budućnosti, pa pokušava da ih vraća u davno prošlo vrijeme u cilju šminkanja bespravne države, uz odsustvo vladavine prava, i siromaštvo građana u zemlji zaduženoj kod međunarodnih kreditora već nekoliko milijardi. Stoga je isforsirano rodoljublje aktuelnog režima providno i deplasirano, kao zamjena teza i bacanje prašine u oči građanima Crne Gore o hiperpatriotizmu Đukanovića i njegovih dobro udomljenih patriota u i oko vlasti. A, rekavši na otkrivanju spomenika kako nikad više ne smijemo dopustiti da nam nasljeđe bude oruđe bilo čije politike, Đukanović je upravo i govorio u tom stilu, i još jednom negirao samog sebe”, zaključuje poslanica DF-a.

Bonus video: